Aproape 2.000 de copii se nasc anual cu maformatii la inima, insa, din pacate, doar 200 de cazuri sunt rezolvate in tara, iar pentru 40-50 se gasesc cu greu bani pentru tratament in strainatate, restul fiind sortiti mortalitatii infantile, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, semnaland un aspect ingrijorator, si anume faptul ca nu exista specialisti.

"In Romania, se nasc anual circa 2.000 de copii cu probleme cardiace si care ar avea nevoie de interventii chirurgicale pe inima. Din pacate, Romania nu poate sa rezolve decat circa 200 de cazuri, si acelea la Targu Mures, in majoritate, 99 la suta. Pentru circa 40-50 de cazuri, cu chiu, cu vai, mai gasim niste bani si la noi, si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa ii trimitem in spitale din strainatate, astfel ca unii dintre ei au o sansa mare sa se faca bine. Dar diferenta de copii nu mai are nicio sansa. Acestia sunt sortiti mortalitatii infantile", a spus Nicolaescu, la conferinta de bilant a campaniei pentru reducerea mortalitatii infantile "Bun venit pe lume", initiata de Salvati Copiii Romania, citat de Mediafax.

El a subliniat ca unele programe nationale de sanatate sunt in proces de reformare. "Suntem intr-un moment de reformare a programelor nationale de sanatate care, pana acum, cel putin asa cred eu si nu am argumente importiva, au fost facute din dorinta de a spune ca se face ceva. Nu au fost facute programe coerente, ale caror rezultate sa poata fi evaluate. Un exemplu poate fi programul national de de chirurgie infantila", a explicat demnitarul.

Ministrul a explicat ca a incercat rapid sa reformeze acest program, una dintre solutii fiind implicarea mai multor spitale. "Am incercat sa extindem rapid acest program de chirurgie cardiaca pediatrica la mai multe spitale din Romania. Avem astazi, la Spitalul 'Marie Curie', o sectia gata dotata. Este aproape gata o alta sectie la Spitalul ᅡGrigore Alexandrescuᅡ. Din pacate, nu avem cu cine opera. Nu avem specialisti. Cei putini care au mai fost in ultimii trei-patru ani au plecat si ei, sa-si caute de lucru, pentru ca este o specialitate foarte mult cautata in strainatate. Atunci, am convenit sa facem un alt program. Acum, suntem in faza sa cautam fonduri ca sa finantam acest program. Vrem ca in acest program sa realizam patru centre de chirurgie cardiaca pediatrica, in Iasi, Timisoara, Craiova si Bucuresti. Cautam bani ca sa putem sa platim cheltuielile de deplasare, de cazare si de pregatire, pentru opt echipe pe care sa le formam in urmatorii doi- trei ani, in parteneriat cu o clinica de specialitate la Milano", a explicat Nicolaescu.

Prin acest nou program, ministrul spera sa reduca mortalitatea infantila cauzata de malformatiile congenitale cardiace. "Speram ca, in urmatorii ani, macar pe aceasta bucata, sa reducem pana la un prag acceptabil mortalitatea infantila. Dar asa trebuie sa luam fiecare patologie in parte, fiecare aspect care se refera la mortalitatea infantila", a continuat Nicolaescu.

Intrebat ce parere are despre situatia clinicii de la Spitalul "Marie Curie", care nu functioneaza, ministrul a spus ca aceasta este dovada lipsei de coerenta a programului. "Faptul ca nu se opereaza inca la ᅡMarie Curieᅡ arata ca, atunci cand se face un program, nu este coerenta. Un program coerent ar fi insemnat ca atunci cand te apuci sa faci o investitie, sa pregatesti si resursa umana. Degeaba aduci aparate, aduci echipamente, si nu ai resursa umana. Cautam o solutie de compromis. Echipele medicale pe care le vom aduce din strainatate ca sa pregateasca si in tara medici romani sa incerce sa utilizeze baza materiala pe care o avem la "Marie Curie". Sigur, ideea nu este inca pusa la punct, dar cred ca in aceasta directie trebuie sa mergem", a mai spus ministrul.

Eugen Nicolaescu a vorbit si despre reformarea programului "Mama si copilul", acesta avand pana acum, in opinia ministrului, un "grad mare de formalitate". "Programul trebuie regandit astfel incat sa rezolve problemele mai ales unde avem cea mai mare mortalitate infantila. Preventia incepe de la conceperea copilului si pana cand a depasit perioadele la risc. Ministerul Sanatatii are un program de reabilitare a 63 de maternitati, in acest an speram sa terminam 20 si sa ramana 43 pentru anul viitor. Cu finantare adecvata, foarte multe programe se vor dezvolta. Altfel, vor ramane la nivel de discutii. Copilul trebuie sa devina prioritate absoluta in orice program de sanatate", a subliniat ministrul.

In 2012, campania pentru reducerea mortalitatii infantile "Bun venit pe lume" a reusit sa stranga, prin generozitatea persoanelor fizice si a companiilor, 1.090.000 de lei, potrivit Salvati Copiii Romania.

Fondurile sunt utilizate pentru a dota cu echipamente performante 15 maternitati si sectii de nou-nascuti din Adjud, Piatra Neamt, Bucuresti, Pitesti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Petrosani, Iasi, Targu Mures, Suceava, Timisoara si Vaslui si pentru a dezvolta programe de educatie parentala pentru 2.024 parinti si copiii acestora.