Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a afirmat miercuri ca Metroul nu va trece in subordinea municipalitatii decat dupa ce vor avea loc discutii si negocieri cu partenerul social si ca nu va negocia cu sindicatul sub presiunea protestelor din strada, potrivit Agerpres.

UPDATE 12:45 Cateva zeci de manifestanti protesteaza la aceasta ora in fata Ministerului Transporturilor.

"Nu va fi luata aceasta decizie decat dupa ce vor fi si discutiile si negocierile cu parteneri sociali. Absolut la orice operatiune de acest tip asa se procedeaza. Deocamdata, pe mine ma intereseaza, ca ministru, in primul rand sa gasesc solutiile pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 si nu am pus nicio clipa in discutie diminuarea salariilor muncitorilor de la Metrorex si atata timp cat o sa fiu acolo si o sa pot, nici nu o sa pun vreodata," a declarat Fenechiu la Palatul Parlamentului, fiind invitat la Comisia pentru industrii sa-si prezinte proiectele.

El a sustinut ca nu are sens sa se poarte o discutie despre trecerea Metrorex la municipalitate astazi, iar daca va exista aceasta decizie, toate discutiile vor fi purtate impreuna cu partenerii sociali, pentru ca exista legea transparentei in administratia publica, ce obliga autoritatile sa afiseze pe site orice document referitor la acest subiect si trebuie obligatoriu obtinut avizul Consiliul Economic si Social.

"Nu exista un termen pentru luarea acestei decizii, nu v-am spus ca vreau sa iau aceasta decizie, exista doar discutii privind dezvoltarea unei autoritati metropolitane de transport care sa asigure un transport civilizat in interiorul Bucurestiului si sa asigure legaturi cat mai bune intre Bucuresti si localitatile invecinate. Daca in urma acestor analize vom constata ca cea mai buna solutie este ca Metroul sa treaca la municipiul Bucuresti, vom pune in discutie si aceasta chestiune. In viziunea mea personala, luand modelele de succes din lume, la Londra, la Paris si in alte capitale, Metroul este in subordinea municipalitatii," a spus ministrul Transporturilor.

Fenechiu a subliniat ca nu va negocia miercuri cu sindicatul de la Metrorex pentru ca nu vrea sa ia decizii sub presiunea strazii.

"Nu voi negocia niciodata atata timp cat sunt oameni in strada. M-am intalnit si ieri cu conducerea sindicatului de la Metrorex, ma voi intalni si maine cu conducerea sindicatului de la Metrorex, dar nu astazi, pentru ca lucrurile nu trebuie discutate sub presiune. Suntem cu totii oameni care vrem binele si al Metrorexului, dar si al calatorilor si vrem sa gasim solutiile cele mai bune pentru dezvoltarea acestui transport," a declarat Fenechiu.

Membrii Uniunii Sindicatelor Lucratorilor de la Metrou (USLM) vor participa miercuri, de la ora 12,30, la un miting in fata Ministerului Transporturilor, dupa care se vor deplasa intr-un mars de protest pana in Piata Victoriei, la Guvern, deoarece nu s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile in ceea ce priveste negocierea contractului colectiv de munca, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, Ion Radoi, presedintele USLM.

Potrivit liderului USLM, actiunea revendicativa va dura in total trei ore, fiind posibil ca dupa data de 1 aprilie, cand expira actualul contract colectiv de munca, sa se ajunga si la declansarea grevei generale.