Cei 30 de caini gasiti morti, vineri, 1 martie, pe un camp din apropierea DJ 403, la iesirea din comuna Luica, au fost impuscati, potrivit politiei, de catre paznici de vanatoare si membri ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AVPS) Oltenita, scrie Agerpres.

"In zilele de 28 februarie si 1 martie, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Oltenita a organizat si desfasurat actiuni de combatere a daunatorilor pe fondul cinegetic 37 Mitreni. Au fost emise in acest sens autorizatii de vanatoare, care confereau dreptul de a vana pe fondul cinegetic, activitatile fiind coordonate de reprezentantul legal al acestei asociatii. Politistii au identificat participantii la aceste actiuni, respectiv paznici de vanatoare si membri ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Oltenita", precizeaza reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Calarasi.

Potrivit declaratiilor vanatorilor, pe fondul cinegetic 37 Mitreni au fost identificate mai multe grupuri de caini hoinari care hartuiau vanatul, fapt ce a impus impuscarea acestora, posibilitate conferita asociatiilor de vanatoare in conformitate cu legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic.

Cainii impuscati au fost transportati de pe fond, pe marginea drumului, urmand sa fie ridicati de catre asociatia de vanatoare in vederea incendierii.

In urma verificarilor efectuate de politistii Biroului de Investigarea Fraudelor Oltenita, pentru stabilirea provenientei cainilor, s-a constatat ca, la data de 27 noiembrie 2012, Asociatia Fonduri Europene - Consultanta Curcani, judetul Calarasi, si ECOSAL - Servicii Oltenita SRL au incheiat un contract de prestari servicii pe o perioada de un an. In baza acestuia, se instituia obligatia Asociatiei Fonduri Europene Consultanta de a asigura adapostirea, hranirea si ingrijirea medicala a animalelor fara stapan, capturate de beneficiarul ECOSAL Servicii Oltenita SRL, de pe raza municipiului Oltenita.

La data de 15 februarie 2013, reprezentantii Asociatiei Fonduri Europene Consultanta Curcani au abandonat adapostul, lasand fara supraveghere si ingrijire cainii, fara a instiinta expres beneficiarul ECOSAL Servicii Oltenita SRL despre aceasta masura si fara a-si exprima intentia de a rezilia contractul de prestarii servicii. Verificarile crotaliilor aplicate pe exemplarele canine gasite decedate in afara comunei Luica au relevat faptul ca acestea apartineau Asociatiei Fonduri Europene Consultanta Curcani.

Politistii vor continua cercetarile in vederea stabilirii responsabililor care au dispus si au luat masura abandonarii si eliberarii din adapost a cainilor, urmand sa fie luate masurile legale care se impun.

Cercetarile in acest caz au fost demarate in urma unui apel primit vineri, 1 martie, prin sistemul 112, in care era sesizat faptul ca mai multi caini au fost omorati si aruncati pe camp, la aproximativ 2 kilometri de localitatea Luica.

Ca urmare a activitatilor de cautare intreprinse, au fost gasite, pe o distanta de 3 kilometri, 30 de animale decedate, dintre care 16 prezentau crotalii, fiind ridicate in vederea autopsierii pentru stabilirea cauzei mortii. In urma examinarilor efectuate, medicii veterinari au constatat ca decesul acestora s-a produs prin impuscare