Circa doua mii de sindicalisti de la metrou, instotiti de reprezentanti RATB si CFR, au protestat miercuri in fata Ministerului Transporturilor si in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Sindicalistii din Uniunea Sindicatelor Lucratorilor de la Metrou (USLM) condusi de liderul de sidicat Ion Radoi, fost parlamentar PSD, cer marirea salariilor si oprirea procesului de transferare a metroului bucurestean de la Ministerul Transporturilor la Primaria Bucuresti. Protestatarii au scandat "Jos, jos, jos / Guvernul mincinos" si au amenintat ca vor intra in greva generala la 1 aprilie daca nu le sunt rezolvata solicitarile. (Articol actualizat)

Foto:
  • Click pe poza alaturata pentru a accesa fotogaleria.

Sindicalistii sunt nemultumiti ca nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile in ceea ce priveste negocierea contractului colectiv de munca.

Liderul sindical Ion Radoi a declarat ca, inn conditiile in care contractul colectiv de munca expira in 31 martie, sindicalistilor li s-a spus ca fondul de salarii este acelasi ca cel din 2012, "care de fapt este acelasi ca in 2008".

Totodata, sindicalistii sunt nemultumiti de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primaria Capitalei. Radoi a precizat ca acest proiect prevede ca angajatii de la Metrorex vor fi salarizati ca bugetari, ceea ce ar insemna diminuarea salariilor.

Protestul a inceput la orele pranzului in parcul din fata Ministerului Transporturilor. Aproape 1.500 de persoane au protestat si au scandat impotriva ministrului liberal relu Fenechiu. O delegatie a sindicalistilor a incercat sa intre in minister pentru a depune documente, insa accesula cestora nu a fost permis. In schimb, un consilier al ministrului le-a iesit in intampinare si a preluat documentele.

Multimea de protestatari s-a deplasat apoi in mars pana in Piata Victoriei unde au continuat manifestatia in timp ce o delegatie a depus documente la sediul Guvernului si la sediul central al Partidului Social Democrat (PSD) din bulevardul Kiseleff.

De-a lungul protestului, multimea a scandat preponderent impotriva guvernului si a ministrului liberal de la Transporturi, Relu Fenechiu, dar si impotriva lui Crin Antonescu, primarului de la Sectorul 5 Marean Vanghelie sau a primarului general Sorin Oprescu.

"Jos, Jos, Jos / Guvernul mincinos", "Greva generala" si "Demisia" au fost printre cele mai repetate scandari.

Alaturi de sindicalistii si angajatii de la emtrou au luat parte la protest si reprezentanti ai RATB si CFR care au amenintat si ei ca vor intra in greva alaturi de angajatii de la Metrorex.

Din cauza protestului, traficul in Piata Victoriei a fost restrictionat intre orele 14:15 - 16:30.