Guvernul nu mai ia in calcul un termen pentru aderarea la Spatiul Schengen, a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la B1 TV, dupa intalnirea pe care a avut la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, si care a avut ca tema principala mandatul executivului la consiliul Justitie si Afaceri Interne din 7-8 marie.

"Nu mai luam in calcul un termen pentru ca e vorba in final de lucruri care nu depind de Romania", a argumentat el, intrebat de B1 TV ce termen isi propune guvernul pentru intrarea in zona libera de circulatie.

In opinia sa, cauzele pentru care Romania nu va fi invitata sa intre la consiliul JAI din 7-8 martie "sunt cam aceleasi din 2011" dar "o sa incercam o decizie politica pentru ca la un moment favorabil sa intram in Schengen".

Primul ministru a precizat ca intalnirea de la Palatul Cotroceni, la care au mai participat ministrul de Interne, Radu Stroe, si cel al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a fost una "extrem de institutionala si normala" si a avut ca tema "mandatul cu care Romania, guvernul Romaniei participa la intalnirea JAI de joi".

El a adaugat ca intalnirea a fost stabilita inca de luni cu presedintele Basescu si a afirmat ca "am stabilit impreuna mandatul ministrului de Interne la consiliul JAI".

Potrivit acestuia, comunicatul Administratiei Prezidentiale a fost "atat de succint" deoarece "nu se face public mandatul efectiv de negociere".

"Pot sa confirm ca in fata pozitiei publice a Germaniei Romania nu va mai solicita un vot pentru ca nu se practica pe plan european. Cand ai o tara care spune clar ca se opune prin veto atunci cauti un compromis", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste mesajele postate pe contul sau de Twitter, in cursul zilei de marti, in timp ce Victor Ponta se afla la Palatul Cotroceni, premierul a explicat ca a fost vorba de o "eroare" a echipei sale de comunicare pe care si asuma, in conditiile in care a fost vorba de declaratii pe care le facuse luni seara, la Antena 3.

"Nu scriam in timp ce eram cu presedintele mesaje pe Twitter. In loc sa treaca aseara acele declaratii ale mele, le-au trecut astazi, fara sa stie ca eu ma aflu la Cotroceni. Era raspunsul meu de aseara la declaratiile presedintelui, nu aveau nicio legatura cu intalnirea de astazi", a explicat acesta.

El a reafirmat ca deocamdata Germania este singura tara care a anuntat oficial ca va face uz de dreptul la veto in cazul in care ar fi supusa la vot aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, dar a recunoscut ca, in cazul in care s-ar ajunge aici, Germania "nu ar ramane singura".

Pe de alta parte, Victor Ponta a denuntat o "minciuna" care a aparut in presa din Romania, si anume faptul ca Franta s-ar opune integrarii Romaniei in Schengen.

Seful executivului a precizat ca le-a cerut ministrilor din cabinetul sau, referindu-se la Radu Stroe si la Titus Corlatean, "un ton mult mai moderat" atunci cand sunt comentate astfel de subiecte.

"Cred ca pentru Romania trebuie sa fim demni, dar moderati. Cred ca de acum incolo lucrurile trebuie sa le privim in alta cheie decat in disputa interna", a spus Victor Ponta, adaugand insa ca "nici declaratia ministrului de Interne german nu a fost cea mai moderata".

"Cred ca e nevoie sa fim moderati, demni si foarte pragmatici in ceea ce facem", a subliniat Ponta, reafirmand ca cel mai mare rau "ni-l facem noi din Romania (...) si atunci cand le spunem celor din afara cum nu trebuie sa fim primiti in Schengen".