Motiunea de cenzura impotriva guvernului de la Chisinau, de centru-dreapta, initiata de opozitia comunista, care va fi examinata marti de parlament, va fi sustinuta de majoritatea deputatilor, scrie Agerpres.

Partidul Democrat al presedintelui parlamentului, Marian Lupu, a anuntat luni seara, dupa o sedinta de aproximativ patru ore, ca va vota motiunea, daca pana marti Vlad Filat nu-si prezinta demisia. "Daca premierul Filat nu-si da demisia benevol, cu votul unanim am decis ca intreaga fractiune va vota pentru demiterea premierului Filat", a declarat Lupu dupa reuniunea conducerii formatiunii, care a facut parte din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si are membri in guvern.

Pe parcursul zilei de luni si alti sase deputati neafiliati au anuntat ca vor sustine motiunea. In aceasta situatie, motiunea are sustinerea, cel putin declarativa, a 54 de deputati, pentru aprobarea acesteia fiind necesare 51 de voturi.

In acelasi timp, Partidul Liberal Democrat al premierului Filat si Partidul Liberal s-au declarat impotriva motiunii. Aceasta a fost inregistrata in contextul unui scandal fara precedent in randurile Aliantei pentru Integrare Europeana si al unui sir de atacuri reciproce intre partidele conduse de Filat si Lupu.

Asa-numitul guvern Filat II a fost investit la 14 ianuarie 2011, la doua saptamani dupa formarea coalitiei de guvernare. Desi cele trei partide membre ale Aliantei se declara dispuse pentru dialog, nu se stie daca acesta va fi posibil dupa demiterea guvernului, mai ales ca Lupu a afirmat de cateva ori ca formatiunea sa nu va mai accepta un nou executiv condus de Filat. In aceste conditii, la Chisinau se discuta tot mai des despre un posibil nou scrutin parlamentar, care ar fi al patrulea in ultimii patru ani.

Traian Basescu: Sper din tot sufletul ca Republica Moldova sa nu rateze marti, intrand intr-un derapaj politic

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat, luni, speranta ca Republica Moldova sa nu intre intr-un derapaj politic prin adoptarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului, el apreciind ca un astfel de derapaj ar face foarte mult rau cetatenilor si nu neaparat politicienilor din Republica Moldova.

Solicitat sa comenteze parcursului european al Republicii Moldova, in situatia in care Parlamentul va adopta, marti, motiunea de cenzura la adresa Guvernului, Traian Basescu a precizat: "Sper din tot sufletul ca Alianta pentru Europa sa ramana in picioare pentru ca este esential ca la Vilnius, la intalnirea Parteneriatului estic, Moldova sa fie teafara si sa se poata parafa Acordul de liber schimb intre UE si Moldova".

"O intrare intr-un derapaj politic ar face rau nu spun neaparat politicienilor, dar cetatenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rau. Sper din tot sufletul ca Moldova sa nu rateze maine", a adaugat seful statului.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a depus joi, la Parlament, o motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de catre Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), aminteste Mediafax.

Motiunea de cenzura exprima retragerea increderii acordate Guvernului la investitura si poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul deputatilor. Ea se supune dezbaterii in prima zi de sedinta plenara a saptamanii urmatoare datei depunerii si se adopta cu votul majoritatii deputatilor.

Potrivit regulamentului Parlamentului, in cazul in care motiunea de cenzura asupra activitatii Guvernului va fi respinsa, deputatii care au semnat-o nu pot initia, in cadrul aceleiasi sesiuni, o noua motiune pe acelasi motiv. In cazul adoptarii, in termen de cel mult trei zile, premierul va prezenta presedintelui tarii demisia Guvernului. Motiunile de cenzura asupra activitatii Guvernului adoptate de Parlament se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Partea I.