Budapesta cauta de decenii o solutie pentru reprezentarea minoritatilor nationale in Parlamentul ungar, una dintre modalitatile propuse constand in alegerea unui legiuitor comun de catre mai multe comunitati etnice, a declarat luni, la Bucuresti, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, citat de Agerpres.

"Dupa noile reguli ale parlamentului ungar, legislativul va avea 199-200 de membri si trebuie sa va spun in modul cel mai sincer ca de decenii ne gandim cum anume sa fie reprezentate cele 13 minoritati nationale din Ungaria, sa solutionam reprezentarea lor. Este o problema veche. Eu consider ca in situatia data am gasit solutia acceptabila. Minoritatile din Ungaria sunt foarte mici in ceea ce priveste numarul membrilor, cu o exceptie sau doua, ca sa le oferim 13 locuri in Parlament. Totusi ar putea fi o solutie si ne-am gandit la urmatoarea varianta, (...) ca eventual mai multe minoritati sa se inteleaga si sa aiba un reprezentant comun in Parlament", a afirmat Janos Martonyi, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul roman, Titus Corlatean.

De altfel, el a spus ca la Budapesta exista un parlamentar roman care are un rol important in special si in ceea ce priveste Biserica.

"Dar nu stim ce sa facem cu cei care nu pot atinge pragul ca sa acceada in Parlament. Cei care nu participa la vot sunt prezenti in toate adoptarile de decrete, exista comisii in care sunt atrasi si participa la luarea deciziilor. Deci aceasta este modalitatea pe care am gasit-o", a spus Martonyi.

El a aratat ca partidele mai mari se straduiesc sa atraga deputati care provin din randul minoritatilor, apreciind "ca aceasta e o solutie care va rezolva toate cererile".

"O solutie-oglinda (identica cu masura din Romania, unde fiecare minoritate are un reprezentant in Parlament - n.r.) este imposibila. Nici in alte domenii nu exista solutii oglinda", a spus ministrul ungar, amintind ca in tara sa functioneaza asa-numitele autoguvernari ale minoritatilor nationale. Aceste autoguvernari reprezinta interesele colective ale minoritatilor respective, aspect consemnat si in legea minoritatilor, a explicat oficialul de la Budapesta.

El a evocat si exemplul Serbiei, care a adoptat o astfel de lege, ce asigura drepturile comunitatilor, invatamantul, cultura trecand in gestiunea comunitatilor respective.

"Sustinem ceea ce am sustinut si pana acum, ca fiecare Guvern sa ia act de interesele minoritatilor care exista pe teritoriile nationale", a concluzionat Martonyi.

Janos Martonyi: Daca cineva doreste sa arboreze steagul secuiesc, sa o faca; in Gyula, Mehkerek exista tricolorul romanesc

Ministrul ungar de Externe a mai afirmat luni, la Bucuresti, ca daca cineva isi doreste sa arboreze steagul secuiesc, el nu este impotriva, cat timp si in localitatile ungare Gyula si Mehkerek reprezentantii minoritatii romane pot arbora tricolorul romanesc.

"Eu nu am pus in spatele meu drapelul secuiesc. Cine vrea sa puna, poate sa puna linistit. Daca se doreste un asemenea simbol, sunt liberi sa o faca. Asa cum pe cladiri publice din Gyula sau Mehkerek sau din alte localitati exista steag romanesc", a spus Janos Martonyi.

El s-a declarat "bucuros" sa vada steagul national al Romaniei pe cladirile administratiei publice din localitatile ungare in care locuiesc etnici romani.

"As vrea sa subliniez ca eu sunt bucuros sa vad acele steaguri pe cladirile administratie locale din Gyula sau Mehkerek, pentru ca acest lucru constituie un mesaj pentru mine ca acele comunitati se simt acasa, pun steagul romanesc pe acele cladiri si nu am o problema in ceea ce ma priveste si in ceea ce ne priveste. Daca vreti sa puneti steagul secuiesc aici, faceti acest lucru. Eu insumi nu o fac", a adaugat seful diplomatiei de la Budapesta.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a subliniat, la randul sau, ca asumarea identitatii unei minoritati nationale nu trebuie sa incalce legea statului pe teritoriul careia locuieste.

"Ceea ce am incercat astazi pe o tema delicata care tine de identitatea minoritatii nationale, de simbolistica, teme importante - pentru minoritatea romana din Ungaria, de exemplu, simbolistica statuii lui Andrei Saguna la Gyula este o simbolistica importanta sau Gojdu este o simbolistica importanta - dar important este sa discutam cum sa gestionam prin canalul politico-diplomatic astfel de situatii si sa explicam daca exista interpretari diferite, faptul ca nu este vorba de a impiedica asumarea identitatii unei minoritati nationale, dar acest lucru trebuie sa se faca in interiorul cadrului legislativ al unui stat sau al altuia", a sustinut Titus Corlatean.

El a mentionat ca i-a prezentat omologului sau ungar 'o analiza a legislatiei romanesti din punct de vedere juridic, pentru a ajuta partea ungara sa inteleaga toate nuantele legislative care sunt importante atunci cand avem exigenta respectarii legii romanesti".

Ministrul ungar de Externe efectueaza o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti, la invitatia omologului sau roman, Titus Corlatean.