Daniel Morar, prim adjunct al procurorului general, afirma, intr-un interviu acordat pentru Revista 22, ca modul in care au fost revocati Cristi Danilet si Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta "un avertisment cat se poate de dur": "Nu faceti cum spunem noi, va revocam". In acest interviu, Daniel Morar se arata extrem de pesimist in privinta activitatii viitoare a CSM, care va fi, in opinia sa, "extrem de comod pentru puterea politica".

Daniel MorarFoto: AGERPRES

"E un avertisment foarte dur dat de colectivele de judecatori membrilor alesi ai CSM, care spune simplu: nu faceti ce vrem noi, o sa va revocam pentru ca asa vrem noi. E trist ca plenul CSM a achiesat la acest punct de vedere. Exceptand doi oameni, care s-au straduit sa intrebe care sunt motivele, toti ceilalti au tacut si ati vazut ca 14 intr-un caz, 11 in celalalt au votat revocarea, fara sa li se prezinte un motiv. E un avertisment cat se poate de dur, e o lectie: nu faceti cum spunem noi, va revocam !", a spus el, comentand votul pentru revocarea lui Cristi Danilet si al Alinei Ghica din CSM.

In opinia sa, ne putem astepta pe viitor la un "CSM extrem de comod pentru puterea politica", care "nu va reactiona la acuzele oamenilor politici sau va reactiona dupa cateva luni, cand nimeni nu-si mai aduce aminte declaratia omului politic".

Daniel Morar crede ca CSM s-a pozitionat "extrem de corect" in vara anului 2012 - marcat de criza politica legata de incercarea de destituire a presedintelui Traian Basescu - si a fost una dintre "institutiile care a salvat statul de drept in Romania", "iar acest lucru s-a datorat lui Danilet, d-nei Ghica si d-nei Haineala, nicidecum celorlalti membri CSM", care "au tacut in acea perioada".

Fostul sef al DNA, institutie care a obtinut deseori aprecieri pozitive in raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania, considera ca atunci cand revoci o persoana din functie, inainte de expirarea mandatului, "obligatoriu trebuie sa ai motive": "Nici o persoana aleasa public sau politic nu e obligata sa se valideze in mandatul acela in fata alegatorilor din an in an sau din 6 in 6 luni, pentru ca am introduce relativitatea in toate functiile juridice. Deci daca vrei sa-l revoci, asta actioneaza cumva ca o 'sanctiune', o nemultumire a masei de judecatori care te-a votat, in cazul nostru. Si tocmai de aceea si Legea 317 spune: poti sa revoci un membru CSM pentru exercitatea necorespunzatoare sau neexercitarea atributiilor de serviciu".

Daniel Morar s-a aratat neplacut surprins de faptul ca doar el si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stancu, au insistat sa li se spuna motivele pentru care a fost ceruta revocarea celor doi judecatori, potrivit interviului acordat pentru Revista 22.

"Am constatat cu dezamagire ieri ca, din cei 19 membri ai CSM, doar acesti doi oameni, d-na presedinta si cu mine, am insistat sa ni se spuna motivele. Altfel, asistam la o executie sumara, fara motive, chestie care e specifica unei perioade apuse pentru noi, perioadei comuniste. Raspunsul stiti care a fost? 'Nu inteleg sa va spun motivele, imi raspunde d-l presedinte din Rm. Valcea, le aveti in hotararile instantelor. Sunt multe si ar trebui sa-i chemati pe fiecare dintre cei 1.500 de judecatori care au votat cu 'da' la revocare'", a aratat el.

"Vreti sa ne intoarcem la CSM din 2011 condus de Horatiu Dumbrava? O presedintie absolut mediocra, un om care n-a rezolvat absolut nimic in 2011. Un om care a ratat total mandatul, lucru pe care i l-am spus in doua randuri, n-a facut lucruri pe care putea sa le faca. Si acum vedem un membru al CSM frustrat, care a pornit razboiul cu colegii lui din CSM, determinat de faptul ca anul trecut au pierdut alegerile in fata d-nei Ghica, iar anul acesta in fata d-nei Haineala. Nu se intreaba daca nu cumva candidatii pe care ii sustin ei, gruparea d-lui Dunbrava, sunt mai slabi decat ceilalti? Sa ne uitam un pic la planurile de management. Vedem niste oameni extrem de inversunati unul impotriva altuia. In conditiile acestea, nu cred ca CSM poate sa joace un rol reformist si din pacate ne va confirma destul de repede", a mai spus Daniel Morar, pentru Revista 22.

El precizeaza ca nu este afectat de campaniile mediatice lansate impotriva sa.

"Am fost supus presiunilor de 7 ani de cand sunt aici. Ai doua solutii, fie sa ignori si sa te uiti la sport, la filme sau la muzica, sa nu te uiti la ei, fie sa-i dai in judecata si sa le ceri foarte multi bani. Eu ii ignor, i-am ignorat. Am posturi care nu exista in grila mea si nu inteleg sa ma uit la televizor sa vad oameni care ma injura, ma insulta, care imi insulta familia. Ii ignor. Asta e o solutie pentru sanatatea ta mintala si pentru a te pastra puternic si sanatos, sa faci mai departe ce ai de facut. Si depinde de om. Pe mine ma lasa rece toate aceste campanii mediatice".