Barajul de acumulare de la Mihaileni, judetul Hunedoara, a carui constructie a inceput in urma cu peste 25 de ani, va fi terminat in 2014, anunta ministrul delegat pentru Paduri, Ape si Piscicultura, Lucia Varga, care spune ca in acest an se vor aloca 5,2 milioane de lei pentru lucrari, relateaza Mediafax.

Ministrul delegat pentru Paduri, Ape si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Deva, ca barajul de la Mihaileni, din judetul Hunedoara, a carui constructie a inceput in urma cu peste 25 de ani, va fi finalizat in 2014.

"Lucrarile la aceasta acumulare sunt de 25 de ani in derulare. Localitati precum Criscior, Brad, Vata ar fi fost aparate impotriva inundatiilor daca erau lucrarile finalizate. Vom aloca fonduri pentru realizarea lucrarilor de montare a echipamentelor hidromecanice si de finalizare a lucrarilor la baraj, urmand ca pana anul viitor sa clarificam si situatia stramutarilor. Pentru inceput, anul acesta alocam 5,2 milioane de lei, dintre care un milion de lei pentru finalizarea lucrarilor la baraj, si 4,2 milioane de lei pentru realizarea lucrarilor de montare a echipamentelor hidromecanice", a spus Lucia Varga.

Ea a sustinut ca a cerut constructorilor detalii referitoare la costurile pentru stramutarea familiilor care au locuinte in zona ce va fi inundata.

"Ni s-au parut foarte mari sumele. Ele sunt asa si datorita faptului ca sunt costuri mari cu intabularea terenurilor si cu racordarea locuintelor la utilitati. Vom vedea cum reusim sa scadem aceste costuri", a declarat ministrul delegat pentru Paduri, Ape si Piscicultura.

Decizia construirii barajului de la Mihaileni a fost luata in 1984, cand s-a decis si exproprierea a 64 de familii ale caror gospodarii din sat urmau sa fie acoperite de ape. Lucrarile efective au inceput in 1987 si s-au derulat intr-un ritm alert, pana in 1990. Dupa Revolutie, s-au gasit din ce in ce mai greu bani pentru investitie, Guvernul rezumandu-se sa dea doar bani pentru operatiuni de conservare. Abia in 1999-2000 s-au alocat bani pentru ridicarea a jumatate din cele aproximativ 64 de case necesare stramutarii.

Un numar de 30 de familii au fost stramutate de pe vatra fostului sat hunedorean Mihaileni pana in luna octombrie 2010, iar alte 35 de familii urmeaza sa fie mutate in acelasi cartier de case situat la marginea municipiului Brad.

Acumularea de la Mihaileni are ca rol principal atenuarea viiturilor produse pe valea Crisului Alb, zona in care, aproape in fiecare primavara, se produc inundatii. Lacul de acumulare va absorbi o retea de paraie care se intinde pe 4.000 de kilometri patrati, va avea o capacitate de peste zece milioane de metri cubi, un luciu de apa de aproape 110 hectare si o lungime de 4,5 kilometri. Pe de alta parte, din acest lac se va furniza apa potabila pentru comuna Criscior si municipiul Brad, iar digul va avea si o turbina pentru producerea de energie electrica.