Ministrul roman de Interne, Radu Stroe, a reactionat luni la anuntul facut de omologul sau german ca tara sa se va opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, afirmand ca "Germania a pierdut ocazia sa taca". Romania nu trebuie sa mai stea cu capul plecat in ceea ce priveste aderarea la Schengen, fiind o tara cu drepturi depline in Uniunea Europeana, a declarat la randul sau ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Radu StroeFoto: AGERPRES

"Germania a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI. Păcat. La MAI există o vorbă: 'trebuie să păstrezi limita legitimei apărări'. Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat. Noi am făcut ce trebuia pentru a intra în Schengen. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen" a spus Stroe, potrivit Realitatea.net.

"Cred ca nu trebuie sa mai stam cu capul plecat. Romania este o tara a UE cu drepturi depline. Trebuie sa ne aparam demnitatea si onoarea", a spus Dusa, inainte de sedinta USL, fiind intrebat cum comenteaza comunicatul comun al MAI si MAE si daca acest document ajuta Romania in privinta Schengen.

Dusa, fost ministru de Interne, a amintit ca a participat la doua Consilii JAI unde toata lumea a sustinut ca "Romania si-a facut temele privind aderarea la Schengen".

"De la o clipa la alta unii se schimba si pe considerente pe care nu le inteleg, subiective, ne spun ca se vor opune primirii noastre in Schengen. Romania a facut eforturi deosebite si financiare si umane sa-si securizeze frontierele, a facut eforturi deosebite pentru a avea cel mai modern sistem de supraveghere a frontierelor si Centrul national de supraveghere este cel mai modern din Europa, care va fi compatibil in cateva luni cu centrul european de la Varsovia", a completat Dusa.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne se intruneste in zilele de 7 si 8 martie.

  • Duminica, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca, in cazul in care Romania si Bulgaria vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot in privinta stabilirii unui termen concret de aderare la Schengen, Germania va recurge la veto. ''Extinderea spatiului Schengen este acceptata de catre cetatenii nostri numai daca sunt indeplinite conditiile de baza'', ceea ce ''nu este cazul in prezent'', a spus ministrul Hans-Peter Friedrich pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

Ministerul roman al Afacerilor Externe si cel al Afacerilor Interne au reiterat, duminica, printr-un comunicat de presa comun, ca Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu:

''Romania reafirma pozitia sa de principiu ca procesul de aderare la spatiul Schengen nu depinde de alte criterii decat cele stipulate cu claritate in acquis. Totodata, la Consiliul European din 1 - 2 martie 2012, Romania a acceptat indeplinirea unor masuri suplimentare in domeniu, menite sa consolideze increderea partenerilor europeni in capacitatea sa de a-si asuma statutul de membru Schengen si sa faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului si adoptarea unei decizii pozitive. Aceste masuri au fost implementate de Romania in totalitate, in termenii agreati, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. In aceste conditii, apreciem esential ca subiectul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7 - 8 martie 2013'', se arata in comunicatul de presa.