Comisia Europeana a asigurat, la reuniunea Consiliului Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului (EPSCO) desfasurata la Bruxelles, ca restrictiile de acces pe pietele muncii pentru lucratorii romani si bulgari se vor incheia in mod irevocabil in 31 decembrie 2013.

"In comunicarea cu privire la restrictiile de acces pe pietele muncii din unele state membre pentru lucratorii romani si bulgari, Comisia a asigurat ca acestea se vor incheia in mod irevocabil in data de 31 decembrie 2013", arata un comunicat al Ministerul Muncii, Familiei, Preotectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Totodata, Consiliul a adoptat Recomandarea privind infiintarea unei garantii pentru tineret, instrument care urmareste implementarea de catre statele membre a unor masuri menite a reduce somajul in randul tinerilor.

Romania a fost reprezentata la reuniune de ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Oficialul roman a avut intrevederi bilaterale cu omologii din Olanda, Marea Britanie si Belgia. Intrevederile s-au desfasurat intr-un climat deschis si direct, si au vizat identificarea de modalitati concrete de cooperare bilaterala, in special in vederea asigurarii protectia drepturilor lucratorilor romani, combaterea muncii la negru, cooperarea in domeniul ocuparii fortei de munca si pensiilor.

Agenda discutiilor ministrilor muncii si afacerilor sociale din statele membre a avut ca principale puncte de interes dezbaterea privind Semestrul European - Analiza Anuala a Cresterii, din perspectiva ocuparii si protectiei sociale, in pregatirea Consiliului European din luna martie a.c., adoptarea recomandarii privind infiintarea unei garantii pentru tineret si informarea de catre Comisie cu privire la libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari in cadrul UE.