Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu, considera oficialii romani din Ministerul Afacerilor Externe si din Ministerul de Interne. Potrivit unui comunicat de presa comun MAE-MAI remis duminica si citat de Agerpres, indeplinirea criteriilor necesare de catre Romania a fost un fapt recunoscut de toate statele membre si stipulat in Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011, fiind oportun, in opinia autoritatilor de la Bucuresti, ca subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie.

''Romania reafirma pozitia sa de principiu ca procesul de aderare la spatiul Schengen nu depinde de alte criterii decat cele stipulate cu claritate in acquis. Totodata, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, Romania a acceptat indeplinirea unor masuri suplimentare in domeniu, menite sa consolideze increderea partenerilor europeni in capacitatea sa de a-si asuma statutul de membru Schengen si sa faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului si adoptarea unei decizii pozitive. Aceste masuri au fost implementate de Romania in totalitate, in termenii agreati, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. In aceste conditii, apreciem esential ca subiectul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013'', se arata in comunicatul de presa.

De asemenea, reprezentantii MAE si MAI considera oportuna o discutie, la care sa participe delegati din toate statele membre care au rezerve in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen: ''Consideram oportuna o discutie in care sa invitam statele membre care continua sa aiba rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive sa-si motiveze pozitia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE si acquis-ul Schengen. Romania asteapta din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordari corecte si constructive, care trebuie sa fie in linie cu modul in care s-a realizat procesul de extindere a spatiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele noua state membre UE, in baza Tratatelor UE si acquis-ului Schengen'', se mai precizeaza in comunicatul comun MAE-MAI.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, intentioneaza sa impiedice aderarea rapida a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. In cazul in care cele doua tari vor insista la Consiliul JAI de saptamana viitoare asupra unui vot in privinta stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la veto, a declarat ministrul german pentru Der Spiegel, citat de Die Welt: ''Extinderea Spatiului Schengen este acceptata de catre cetatenii nostri numai daca sunt indeplinite conditiile de baza'', ceea ce ''nu este cazul in prezent'', afirmat ministrul Hans-Peter Friedrich.

Aceasta declaratie intervine pe fondul datelor statistice publicate sambata, potrivit carora majoritatea covarsitoare a germanilor - 70% - se pronunta in favoarea introducerii unor restrictii privind imigratia in tarile UE. Germanii se tem ca aderarea celor doua tari la zona Schengen va duce la o crestere si mai mare a numarului acestora, ceea ce ar putea afecta sistemul german de protectie sociala.

Friedrich a declarat ca dreptul la libera circulatie si de sedere in cadrul frontierelor europene presupune un loc de munca sau de studiu. ''Dar oricine vine in Germania numai pentru alocatii sociale savarseste un abuz asupra acestor libertati si ar trebui sa stea departe de acestea'', a mai spus ministrul german de Interne.