Nu va exista nicio "invazie" a romanilor in statele Uniunii Europene, in ciuda preocuparilor exprimate de unele dintre acestea pentru momentul in care vor fi ridicate restrictiile pe piata fortei de munca, la 1 ianuarie 2014, a declarat declarat presedintele Traian Basescu pentru cotidianul austriac Kurier, in cadrul unui interviu publicat vineri, potrivit Agerpres.

"Vorbesc nu ca politician, ci in calitate de presedinte pe deplin responsabil. Nu va exista nicio invazie a romanilor. De ce nu se va ajunge la probleme? Pentru ca in aceste momente, doar in noua dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene mai exista restrictii asupra imigratiei romanilor. Oricare dintre cetatenii romani care si-au dorit un loc de munca in vest au plecat de mult si se afla acum mai ales in tarile unde se vorbesc limbi romanice, precum Spania, Italia sau Franta. Au decis sa plece in aceste tari, pentru ca acolo nu au avut absolut nicio problema de integrare, datorita limbii. Pot sa spun insa de asemenea ca si aceia care muncesc in Germania sunt foarte bine pregatiti; sunt ingineri, dar si muncitori in constructii", a declarat presedintele Basescu pentru publicatia austriaca.

In privinta chestiunii romilor si migratiei puternice a acestora, mai ales in Germania, presedintele Basescu a afirmat ca atata vreme cat nu se intelege, la toate nivelurile europene, ca este nevoie de o politica anume, concreta, pentru abordarea acestei probleme, ea nu va fi rezolvata.

"Ca tara de origine, noi nu putem impune restrictii libertatii de miscare romilor, si de aceea este nevoie de o actiune comuna, a Romaniei, cu tarile de destinatie. Si eu le spun asta deseori omologilor mei din UE: solutia pentru a putea aborda chestiunea minoritatii rome se afla in scoala, in educatie. Adultii nu au mers la scoala si si-au pastrat obiceiurile nomade, iar cand acesti parinti nu-si trimit nici copiii la scoala, apare o noua generatie de nomazi", a declarat presedintele.

Seful statului a mai aratat ca nu a servit la aproape nimic ca reprezentanti ai politiei romane au fost trimisi, la cerere, in Franta, Italia si Spania sa-i aduca pe romi inapoi acasa: "Nu a trecut nicio saptamana si au plecat din nou. De aceea trebuie sa gasim o forma de actiune comuna, pentru ca nu le putem retrage romilor dreptul la libertatea de miscare [...] Atunci cand un grup de romi ajunge intr-un anumit loc dintr-un oras, speram ca autoritatile locale sa sprijine aceasta minoritate, ca membrii ei sa poata ajunge la un nivel de viata normal. Insa acest sprijin trebuie sa fie conditionat de trimiterea copiilor la scoala, si la asta ar trebui ca si Guvernul Romaniei sa participe din punct de vedere financiar, a declaratr Basescu pentru Kurier.