Oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei se va face numai in bisericile parohiale iar slujbele de inmormantare pentru familiile defavorizate vor fi gratuite, a decis joi Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, potrivit unui comunicat publicat de agentia de stiri a BOR, Basilica.

Sfantul Sinod a decis "oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei numai in bisericile parohiale cu respectarea randuielilor liturgice pentru pastrarea sacralitatii si solemnitatii acestor Sfinte Taine".

In plus, s-a hotarat "sprijinirea de catre parohii a familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu multi copii, cu persoane bolnave sau a varstnicilor cu venituri mici prin a nu le solicita acestora contributii banesti pentru slujbele de inmormantare".

"Ierarhii Sfantului Sinod au evaluat rezultatele colectei organizate in bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate in luna decembrie 2012 ca urmare a Pastoralei Sfantului Sinod la incheierea Anului omagial al Tainei Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana. Au fost colectate peste 3.300.000 lei, aproximativ 625.000 kg de produse alimentare, circa 50.000 kg de produse agricole, 150.000 de kg de imbracaminte, aproximativ 15.000 cutii cu medicamente, produse igienico-sanitare, lemne de foc etc., fiind ajutate aproape 70.000 de familii sarace cu membri bolnavi sau cu multi copii din intreaga tara", se arata in acest comunicat.

Alte hotarari ale Sfantului Sinod:

  • Sarbatorirea Zilei Culturii Romane (15 ianuarie) la Patriarhia Romana si in toate eparhiile cu scopul evidentierii legaturii dintre cult si cultura, dintre Biserica si societate in viata poporului roman;
  • Infiintarea Asociatiei Nationale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxa Romana pentru mai buna organizare a pelerinajelor cu scopul apararii si promovarii activitatilor pastorale si misionare ale Bisericii.