Preasfintitul Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a fost ales joi, de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, cu majoritate de voturi, in functia de arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, anunta Mediafax.

PS Ciprian Campineanul a fost ales cu 41 de voturi din 47 valabil exprimate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, intrunit la Resedinta Patriarhala, sub presedintia patriarhului Daniel.

Celalalt candidat la Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, PS Ambrozie, a obtinut sase voturi.

Ceremonia de intronizare a noului arhiepiscop al Buzaului si Vrancei va avea loc in Catedrala arhiepiscopala cu hramul Inaltarea Domnului din municipiul Buzau in 10 martie.

Scaunul arhiepiscopal de la Buzau a ramas vacacant dupa decesul Inaltpreasfintitului Parinte Epifanie, in 7 ianuarie 2013.

Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul s-a nascut la Suhulet, in judetul Iasi, la data de 19 aprilie 1965.

In anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzau, iar in 1992 a devinit licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa Bucuresti. Studiile doctorale in teologie le-a urmat la Universitatea Aristotelica, Tesalonic, Grecia, obtinand titlul de doctor in anul 1997. Intre anii 1998 -1999 a urmat la Bari, Italia, Studii de bizantinologie si ecumenism.

In 1992 a intrat in monahism la manastirea Crasna, judetul Prahova.

In 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar in iulie 2002, a fost ales episcop-vicar patriarhal, fiind hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002. PS Ciprian Campineanul a coordonat Cancelaria Sfantului Sinod si sectoarele Relatii Bisericesti si Interreligioase, Comunitati Externe si Social- Filantropic.

Din anul 2009 este secretarul Sfantului Sinod al BOR. PS Ciprian Campineanul este presedintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Romane, membru in Comisia Mixta de Dialog Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica si membru in Conferinta Panortodoxa Presinodala.