Furnizorul suedez ce produce chiftelele de carne retrase de la vanzare de catre Ikea, Dafgaard, a descoperit carne de cal in produsele sale, a anuntat miercuri Agentia suedeza pentru Securitate Alimentara (Livsmedelsverket), citata de Mediafax.

Teste efectuate de catre Dafgaard au confirmat prezenta ADN-ului de cal in produse, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a Agentiei. Contactata de AFP, firma Dafgaard nu a fost disponibila pentru a comenta aceste rezultate.

Societatea a anuntat marti ca primele 320 de teste efectuate nu relevau prezenta carnii de cal. Dintre aceste 320 de teste, niciunul nu viza lotul examinat de laboratorul ceh care a descoperit prezenta carnii de cal in chiftelele vandute de Ikea. De asemenea, nu s-a precizat daca rezultatele anuntate public miercuri vizeaza acest lot.

Potrivit agentiei suedeze de presa TT, produsele Dafgaard contineau intre unu si zece la suta carne de cal. Acest nivel arata ca nu este vorba despre o contaminare in timpul abatorizarii.

Ikea a retras marti chiftelele de carne atat de la vanzare, cat si din meniul restaurantelor pe care le are in 25 de tari, in majoritatea cazurilor in Europa, dar si in Malaysia, Thailanda, Hong Kong si Republica Dominicana.

Gigantul suedez in domeniul mobilierului urma sa primeasca rezultatele propriilor teste la jumatatea saptamanii.

Dupa Nestle, saptamana trecuta, Ikea este ultimul grup important afectat de scandalul european al carnii de cal vanduta drept carne de vita.