Business-story Bilantul aventurii Mechel in Romania - 1,7 miliarde de lei pierderi, aproape 7.000 de locuri de munca desfiintate, 60 de milioane de euro datorii si cinci combinate lasate de izbeliste

de Adrian Mihai Stefanescu     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2013, 14:08 Actualitate | Esenţial


Protest la Mechel
Foto: Agerpres
In urma cu mai putin doi ani de zile unul din oligarhii Rusiei, Igor Zyuzin, dadea asigurari Palatului Cotroceni si ministrului de atunci al Economiei, Ion Ariton, ca firma pe care o controleaza, Mechel, va investi masiv in tara noastra in urmatorii zece ani. Anuntul acesta venea imediat dupa finalizarea unei investitii de 50 de milioane de dolari intr-o otelarie electrica la combinatul siderurgic de la Otelul Rosu. Intentiile erau mari pentru ca Mechel dorea sa se apropie usor-usor de liderul incontestabil al pietei siderurgice autohtone, ArcelorMittal Galati, companie aflata in declin din cauza caderii comenzilor de la export si a problemelor cu achizitia de curent electric. Spre finele anului trecut, Zyuzin a trebuit sa schimbe brusc strategia si sa anunte vanzarea activelor sale din statele europene, inclusiv Romania.

Estima ca pe cele cinci combinate detinute in tara - Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila - va scoate 150 milioane de dolari. Pretul final a fost de doar  70 de dolari.

Mechel este prezenta pe piata romaneasca din 2002 atunci cand a cumparat Combinatul de Oteluri Special de la Targoviste, unitate unica in Romania, pentru 60 de milioane de dolari. Dupa un an, achizitioneaza societatea Industria Sarmei Campia Turzii, cu 27 milioane de dolari, insa un fost director al companiei, Mircea Bordea, sustine ca de fapt au fost doar 2 milioane de dolari.
 • In cei 11 ani de stat in tara performantele economice ale rusilor sunt dezastruoase, iar totalul pierderilor companiilor se ridica la 1,7 miliarde de lei

Cu putin timp inainte de declansarea crizei economice mondiale, Mechel isi intareste prezenta aici dupa ce a achizitionat, pentru 142 milioane de dolari, Ductil Steel Buzau, o companie care are un active extrem de important  - otelaria de la Otelu Rosu. In felul acesta, rusii ajung pe locul doi in topul celor mai mari producatori de otel din tara, dupa indienii de la ArcelorMittal. O ultima miscare pe piata de achizitii a fost facuta la inceputul lui 2010 atunci cand au platit 9,2 milioane de euro pe Laminorul Braila, o societate aflata in mare suferinta. In total, rusii au platit 250 de milioane de dolari pe achizitia societatilor din Romania, in mai putin de 10 ani.

In cei 11 ani de stat in tara performantele economice ale rusilor sunt dezastruoase, iar totalul pierderilor companiilor se ridica la 1,7 miliarde de lei, cele mai mari minusuri fiind trecute in dreptul combinatelor de la Targoviste, (-550 milioane de lei din 2002 pana anul trecut), Campia Turzii (-510 milione de lei in perioada 2003-2010). La Buzau si Otelu Rosu in doar cinci ani, pierderea estimata ajunge undeva la 400 milioane de lei, iar la Braila 250 milioane de lei, dar in numai trei ani. Din 12.000 de angati pe care i-a preluat de-a lungul timpului de la societatile cumparate azi mai sunt in jur de 5.000.
 • Cauzele declinului
Pe scurt cauzele care au macinat din afacerile rusilor in Romania sunt: lupta inegala cu importurile mai ieftine, criza mondiala, echipe de vanzari neperformante, infiintarea unor intermediari care au pierdut contactul cu clientii, capusarea, costuri mai mari fata de competitorii straini, consumul relativ scazut de produse metalurgice si siderurgice din tara.

Siderurgia a avut mari pierderi in ultimii ani din cauza importurilor, care reprezinta 50% din consumul intern de produse siderurgice. In tara vin importuri din Ucraina, Turcia sau Rusia, tari care nu trebuie sa se alinieze la normele impuse de UE in privinta poluarii, au costuri mai mici la energie, nu cumpara certificate de emisie", a declarat pentru Hotnews, Mirecea Budur, directorul patronatului din industria siderurgica - Uniromsider. De altfel, siderurgia autohtona a pierdut din 2008 incoace o treime din capacitatile de productie si productia s-a diminuat de la 5 la 3 miliarde de tone pe an.

Inainte de 2008, la Campia Turzii functiona o otelarie moderna dar care a fost trasa pe bara de managementul rus. Aici lucrau 500 de oameni iar productia era undeva la 300 mii de tone pe an. A fost o decizie care a mai pus o piatra de moara la gatul combinatului dupa ce rusii au infiintat Mechel Trading, o companie populata cu tot felul de "specialisti" in vanzari.

Rezultatul impunerii acestui intermediar intre combinat si client a fost scaderea cifrei de afaceri in 2005 de la 416 milioane de lei la 360 milioane de lei. Revirimentul s-a produs in 2006, atunci cand Mechel Campia Turzii a ajuns pe plus, 27,7 milioane de lei, de la un minus de 88 milioane de lei, in 2005, dar inchiderea otelariei a pus capac pentru ca in acesta situatie costurile cu achitia de materie prima aveau sa creasca iar fluxul integrat de la combinat a fost rupt.

Pe parcursul anilor, multe active de la Campia Turzii au fost dezafectate si tone intregi de fier vechi au fost vandute. In perioada 2006-2011 au iesit pe poarta uzinei aproape 75.000 de tone de fier iar sectii intregi au disparut.
Fostul director Mircea Bordea a povestit recent si despre un tun dat companiei, dand de inteles ca practica aceasta a functionat permanent. Astfel, Mechel a cumparat un teren in zona Garii Catelu cu 1,6 milioane de euro de  la o femeie dupa ce aceasta a dat cu o zi inainte 400.000 de euro.

 • Politica impunerii unui intermediar intre producator si client a lasta urme si la celelalte companii
In 2008, Mechel a infiintat Mechel Servicii Romania, firma care a ros din profitul combinatelor si a generat pierderi din cauza lipsei de performanta in vanzari. Functionarea intermediarului a venit pe un fond de cadere accentuata a productie in Romania, cu 60%, fapt ce a smuls serios din afacerile Mechel. La Targoviste, in doar doi ani, din 2008 pana in 2010 business-ul a scazut la jumatate, iar la Campia Turzii fenomenul a fost similar, dar numai intr-un singur an.

Vanzarea activelor la fier vechi sau chiar in Rusia a fost o activitate prezenta si la Targoviste. In 2008, s.-a vandut un transformator pentru 800 de mii de dolari, in 2010, s-au incasat 1,5 milioane de euro pe doua masini de forjat radiar iar in 2011 s-au instrainat o presa hidraulica pentru 3,5 milioane de euro si o alta masina de forjat radial pentru 1,2 milioane de euro. In urma cu cativa ani in combinat functionau 10 sectii, dar acestea s-au redus pe parcurs la 2-3.

Singura mare investitie a Mechel in Romania s-a facut la Otelu Rosu in otelaria electrica, 50 de milioane de dolari. Aceasta este inchisa in prezent din lipsa comenzilor, asa cum sunt toate combinatele foste ale Mechel. "In ianuarie, productia siderurgica a Romaniei a fost mai mare decat in decembrie 2012 dar Mechel nu a produs nimic", a spus Mircea Budur.

Noii actionari ai Mechel, Viktor si Svetlana Chumakov, se invart in sfera de influenta a oligarhului Igor Zyuzin pentru ca reprezentantul companiei rusesti in Romania a fost Olga Chumakova, fiica acestora. Partenerul ei de viata este Oleg Shvedakov, un cetatean rus din Celiabinsk, orasul de unde a izvorat Mechel. Acesta a fost numit oficial membru in Consiliul de Administratie al Mechel Targoviste, chiar inainte de anuntul de vanzare al activelor din Romania catre Invest Nikarom, compania Chumakovilor.
 • Inainte de vanzare, activele Mechel Targoviste au fost trecute pe numele unui off-shore din Cipru

Tot inainte de vanzare, activele Mechel Targoviste au fost trecute pe numele unui off-shore din Cipru - Mazur Investments International -, ca masura de curatare a grupului Mechel de pierderi si datorii. Acest off-shore a fost infiintat in 2012 si apartine Mechel, divizia sa elvetiana. Miscarea de trecere a active spre Mazur a venit dupa ce autoritatile romane au inceput sa recurga la finele anului trecut la executari silite pentru obligatii neplatite bugetelor statului de aproape 50 de milioane de lei.

De divizia elvetiana a Mechel, Mechel International Holdings Gmbh, se leaga un credit de circa 50 de milioane de euro pe care l-a acordat combinatului de la Campia Turziin vederea platii altor doua imprumuturi luate de la off-shore-ul Skyblock Limited, firma controlata tot Mechel. Dobanda anuala este de 3% iar data scadenta este 2018. Aceasta dobanda nu este altceva decat o alta scurgere din Romania catre strainatate.

Zyuzin a fost nevoit sa recurga la vanzarea activelor sale in Europa dupa ce a intampinat mari probleme cu returnarea unui credit pe care l-a contractat in vederea dezvoltarii afacerii sale miniere Elga din Siberia. Dificultatile acestea au provenit din situatia dezastruoasa a pietelor siderurgice si metalurgice din lume.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6299 vizualizari

 • -28 (36 voturi)    
  Oa lata afacere "buna"... (Miercuri, 27 februarie 2013, 14:13)

  lucky luck [utilizator]

  Facuta de Basescu si de Boc pe banii contribuabililor. Si cu imensa grija fata de cei care i-au votat si le platesc salariile...
  • +21 (25 voturi)    
   Băsescu și Boc (Miercuri, 27 februarie 2013, 14:27)

   minulescu [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   adică Năstase și Tăriceanu, nu?
  • +18 (20 voturi)    
   dragule (Miercuri, 27 februarie 2013, 14:35)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   O parte din uzinele Mechel au fost de stat. Nu ale lu Basescu sau Boc. Deci esti si tu 1:22.000.000 responsabil.

   Cealalta parte din uzine (DuctilSteel + Otelu Rosu) au fost private atunci cand au fost cumparate de Mechel, a fost o tranzactie intre firme private!

   Este adevarat ca Mechel a "supt" banii din Romania in strainatate, dar asta era la vedere de muuult timp.

   Romania ar trebui sa legifereze mai bine tranzactiile intra-grup, in special pe cele care au la capatul celalalt firme off-shore.
  • +20 (22 voturi)    
   kaput concurenta (Miercuri, 27 februarie 2013, 14:38)

   Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Poti sa acuzi pe oricine, dar in contextul Romaniei care ii curge prin vene sange KGB inflitrat in toate capilarele si orifcii, este greu sa descoperi intentiile unora, iar cand acestia se dovedesc a fi doar lichidatori de concurenta e bine sa invatam din greseli..SRi, SIE sunt infestate , de acolo inca n-a iesit nimic bun...
  • +20 (22 voturi)    
   Ca sunteti spalati pe creier, e clar ... (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:00)

   Gigell [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Orice nu e bine, e din vina lui Basescu (sau Boc). Batman, Batman...
   Voi altceva n-aveti in creier ?
  • +19 (21 voturi)    
   te plateste bine Felix? (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:01)

   AdamRosu [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Astia au venit in Romania in anul 2002 asa ca nu da vina doar pe regimul basist. Sa nu uitam ca mare parte din industrie a fost distrusa pana in 2004 si ca in momentul de fata vor urma alte doua privatizari "avantajoase" pentru statul roman - Oltchim, CFR Marfa.
   Furatul din bani publici se face la vedere si nu vad sa deranjeze pe cineva atata timp cat aceasi clasa politica ne guverneaza de la "revolutie".
   • +8 (10 voturi)    
    Ei... (Miercuri, 27 februarie 2013, 20:02)

    IAR [utilizator] i-a raspuns lui AdamRosu

    Spalatura pe creier (daca are mai mult decat circumvolutia unica lasata de sapca de melitian!) functioneaza, cum vrei matale sa depuna o gaina de la Cornu, uslinoasa pana-n varful aripilor patriotice, marturie in Justitie? Cate oua a facut inainte, in timpul si dupa tranzactie... Apropo: Mersi pentru avertismentul administratiei - imi asum responsabilitatea, nu ca infractorii de drrpt comun din guvern, parlament si... justitie...
  • +16 (18 voturi)    
   mda.... (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:22)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   ....vechea placa "Basescu e de vina" a inceput sa ii descalifice pe cei ce o folosesc.
   Ar fi bine sa incepem sa vedem realitatea si anume ca toata clasa politica actuala, izvorata din acest sistem politic pagubos este de vina pentru dezastrul in care a ajuns tara si alti vinovati sunt cei care ii voteaza pe infractorii dovediti care si-au strans averi uriase tocmai din distrugerea tarii.
   Daca am incepe sa vedem aceste fapte, ar insemna ca primul pas spre normalitate este facut.
   Jaful facut la cele cinci combinate este emblematic pentru ceea ce s-a intamplat si inca se mai intampla in Romania iar noi ne certam ca fraierii in timp ce smecherii rad satisfacuti.
   • +11 (13 voturi)    
    Pai... (Miercuri, 27 februarie 2013, 20:05)

    IAR [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    De la condamnarea - pre timida - a bolsevismului, de catre Comisia Tismaneanu, ce vrei sa rascoale mai tare ranza vechilor bolsevici, a nepotilor, ginericilor (Bombo, Ponta) si fiilor lor?!? Astia repeta singura lozinca, care le tine loc de cunostinte, intelegere, profesionalitate, constiinta... Terciul fara fata, obraz si caracter al usl.
 • +21 (23 voturi)    
  Oare ? (Miercuri, 27 februarie 2013, 14:56)

  vertical1 [utilizator]

  Exista un comentariu care atribuie asazis-a vina unor politicieni care au venit la putere dupa 2004.
  L-as sfatui pe prieten sa citeasca cu atentie articolul si sa observe ca de fapt firma ruseasca a cumparat afacerea in Romania in anul 2002. Oare cine era la putere atunci ?
  Eu nu tin apararea nimanui , din contra , cine a gresit sa plateasca.
  Numai ca originea tuturor tunurilor din industria si economia Romaneasca pleaca din anii 2000-2002.
  Din cate vad eu : Unii mostenesc Tablouri si termopane in valoare de milioane grele.Si unii (altii de fapt) sunt bagati la inaintare ca vinovati.
  Cu astfel de atitudine nu are cum sa iasa bine treaba .
  • +10 (12 voturi)    
   Mosteniri... (Miercuri, 27 februarie 2013, 20:08)

   IAR [utilizator] i-a raspuns lui vertical1

   Ai uitat arsenalul cu munitie de razboi, din care s-a gasit tocmai pistolul cel mai mic, cu catarea stramba, care a tras pe alaturi... Nu mai vorbesc de colectia de stampe pretioase - s-ar putea sa fie confundata cu o colectie de stambe - vezi actuala ministressa a turismului...
 • +15 (17 voturi)    
  ASA NE TREBUIE (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:00)

  proletara [utilizator]

  vindem tot. cica la hidroelectrica s-au cumparat paletele pentru turbine din brazilia, acelea au ruginit (hi hi din cauza apei dure de la noi) iar cele facute acum 30 de ani la resita arata mai bine decat cele din import. suntem niste prosti condusi de cei mai lacomi si mai rai romani .
  desteptati-va dragilor , nu lasati sa se mai vanda nimic.chiar nu va dati seama ca vom ramane cu cu ..l gol ? cumparam nere si iaurt din polonia, capsuni din spania, macaroane si paste din italia .etc.
  dar noi unde muncim ?? trebuie sa platim parlamentarii, ministrii , bugetarii etc sa-si bata joc de noi , pe banii nostri. cei mai multi au ajuns politicieni de meserie si nu se pricep decat la distrus romania..
  • +6 (10 voturi)    
   un pic distorsionat (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:41)

   Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui proletara

   vine de la educatie..necunoaterea alimenteaza lehamitea de a face alegeri rationale..noi romanii in general avem IQ mic , si nu suntem constienti de resursele pe care le avem.. ne-am lasat manipulati ..dar am observat ca daca insisti IQ-uul poate creste si cand ajungi sa descalcesti mecanismele pietii libere si intelegi cum functioneaza structura unei organizatii , cancerul din parlament dispare apoi ne vindecam..asa cum a facut Polonia
 • +5 (7 voturi)    
  :) (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:15)

  Analfabet [utilizator]

  Cu siguranta va fi decorat de Ucigatorul de meteoriti de la est.
 • +10 (12 voturi)    
  Votantii USL-isti ar trebui sa se gandeasca (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:39)

  alex1234 [utilizator]

  Votantii USL-isti care l-au votat pe Nastase in 2000

  (cel care a privatizat pe nimic petrolul si metalurgia Roamneasca) si care au re-votat in 2012 PSD-ul lui Ponta

  ar trebui sa-si faca mustrari de constiinta pentru cati oameni au ramas someri in urma votului lor din 2000 si cate familii sant astazi nenorocite in urma aceluiasi vot...

  Aceeasi votanti ar trebui sa aibe mustrari de constiinta
  pentru ca in urma votului lor dat lui Ponta in 2012, mii de oameni de la Oltchim si Arpechim vor ajunge pe drumuri ...

  Urmati de alti zeci de mii dela 16 intreprinderi energetice pentru care astazi guvernul face planuri cum ii va da afara si ii va baga in somaj...
  • +11 (13 voturi)    
   mama draga , (Miercuri, 27 februarie 2013, 19:14)

   proletara [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   ca sa ai mustrari trebuie sa ai constiinta. Cei care au votat usl-ul nu stiu pe ce lume traiesc. Nu au discernamant, adica nu fac diferenta dintre bine si rau. Ce sa le mai ceri patriotism, iubire de aproapele, verticalitate. Acestea sunt trasaturi care se dezvolta prin educatie, in familie, in scoli .Mai exista educatie la noi in tara cum era pe vremea mea ? Iubeam Romania atat de mult incat nu mi-a trecut niciodata prin cap sa fug in alta tara. Era rau si atunci dar scoala era scoala, respect, onoare, cinste au cultivat atat parintii cat si profesorii in generatia mea.
   Ponta vinde tot ce au lasat parintii nostri, nu are mustrari ..a copiat , deci a furat, fara mustrari de constiinta. Si cati la fel ca el ?
   • +7 (9 voturi)    
    Dar mai sant in tara asta oameni care n-au furat (Miercuri, 27 februarie 2013, 19:45)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui proletara

    Dar sant in Tara Noastra oameni
    care n-au furat 1 leu in viata lor....

    Mai sant in Tara Noasara oameni care isi iubesc tara...

    Oameni care vor ca si urmasilor nostri sa la mai ramana ceva Nevandut din Tara asta...

    si oamenii astia sant: Nu unul! Nu doi!

    Sant sute, zeci, mii, zeci de mii...sute de mii....

    Astia trebuie cautati...Astia trebuie sustinuti....

    Astia trebuie votati...Astia trebuie urmati...

    Ca sa nu murim cu rusinea in suflet ca n-am facut nimic...cand Tara Noastra a fost pradata....
 • +7 (9 voturi)    
  Lasa ca Ponta mai angajeaza niste secretari de (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:59)

  Andy500 [utilizator]

  STAT.
  Nu, nu va bucurati, la STAT or sa fie angajati directorii si sefii de la Mechel.

  Aia de au votat USL, scrie SOMAJ pe ei.
  Cine mai crede ca USL aduce lapte si miere in Romania, sa se uite bine: numarul de angajati la STAT creste (la Centru mai ales), pe cand nemancatii de au votat USL, raman pe drumuri.

  Asa e in viata, daca esti prost, platesti. Eu ma bucur.
  • +7 (9 voturi)    
   Lapte... (Miercuri, 27 februarie 2013, 20:11)

   IAR [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   si miere?!? Pai nu curge Calea Laptelui peste crestetele dvs si-ale votacilor uslinosi?!? Iar mierea... asteptati sa vina vara, si sa inceapa sa munceasca trantorii din stupul usl, veti avea cu prisosinta!
 • +10 (12 voturi)    
  Mircea Bordea.... (Miercuri, 27 februarie 2013, 21:48)

  Ronin [utilizator]

  ....este de fapt Marius Bordea, a fost director general in momentul preluarii combinatului de la Campia Turzii de catre rusi, ba chiar o perioada dupa si credeti-ma ca nu e strain de vanzare.....dansul era in acele vremuri si presedinte PSD Campia Turzii, iar aproape de fiecare data cand se mergea la Bucuresti la APAPS (cu treburi de privatizare), prima halta era pe Kiseleff, la sediul PSD....la amicu` Nastase, ala de e la bulau, la amicu` Gusa, un infocat lobbyst al Moscovei........do you want to know more??????
 • +1 (3 voturi)    
  analiza hotnews (Joi, 28 februarie 2013, 10:33)

  vlad.pe [utilizator]

  As dori sa vad pe hotnews un infografic despre combinatele inchise dupa 90, cine era atunci directorul fabricii si cine e cumparatorul, pe cat s-a cumparat .. etc.

  Sa vedem pe urma ce fac acum fostii directori de combinat, ce avere au ..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by