Cum mergi cu masina pe drumul dintre Rasnov si Zarnesti, pe partea dreapta se face un drum forestier greu de strabatut. Dupa cateva curbe si un “Doamne ajuta!”, ajungi in fata unei bariere, iar din ghereta de langa te intampina o voce prietenoasa: “Bine ati venit la sanctuarul de ursi Libearty”.

“Diferenta dintre un sanctuar si o rezervatie este ca sanctuarul nu este un loc public in care oricine poate veni ca la o atractie”, spune Liviu Cioineag, managerul sanctuarului.

Libearty a fost creat in 2006 printr-un parteneriat public privat intre Societatea Mondiala pentru Protecta Animalelor (WSPA), care a finantat proiectul, Asociatia Milioane de Prieteni din Brasov (AMP), care se ocupa de salvarea ursilor, si Primaria din Zarnesti, care a pus la dispozitie un teren de 69 de hectare.

Proiectul a pornit de la cazul ursoaicei Maya care a murit dupa o lunga perioada de „detentie“ intr-o cusca aflata in spatele unui restaurant de langa Castelul Bran. Spre sfarsitul vietii, Maya era atat de stresata incat incepuse sa isi roada laba dreapta pana la os. In ciuda eforturilor de a o salva facute de Cristina si Roger Lapis, fondatorii AMP, Maya a murit in martie 2002. Impresionati de cazul ursoaicei ei au creat cel mai mare sanctuar pentru ursii bruni din Europa.

“Ursii care poate in viata lor nu au pus piciorul pe iarba, poate niciodata nu s-au urcat intr-un copac sau au avut ocazia sa se balaceasca in apa invata toate aceste lucruri aici”, spune Liviu Cioineag.

Versiunea de mobil a reportajului video poate fi vazutaaici.

Ursii raman cu traume psihice toata viata datorate perioadei lungi de „detentie“. „Ei inca traiesc in acea cusca imaginara, inca se plimba in perimetrul ei, inca se lovesc de gardurile imaginare. 72 de ursi sunt acum in siguranta, dar inca 8 mai au nevoie de ajutor pentru a pasi in sanctuar. Multi intre ei sunt tinuti in custi de peste 10 ani insa speram ca anul acesta sa ajunga <>", spune Liviu Cioineag, managerul sanctuarului Libearty.

Produs cu echipamente