Furnizorul suedez care produce chiftelele de carne retrase temporar de la vanzare de catre Ikea a anuntat marti ca rezultatele analizelor nu arata nicio urma de carne de cal in produsele sale, potrivit AFP.

"Din cele 320 de teste efectuate in cursul a trei saptamani, niciun rezultat nu a aratat prezenta carnii de cal", a declarat directorul general al societatii Dafgaard, Ulf Dafgaard, intr-un comunicat de presa.

Testele, realizate atat la nivel intern cat si de un laborator extern, au fost efectuate pe rand pe materia prima si apoi pe produsele finite.

Insa purtatorul de cuvant al firmei a recunoscut pentru AFP ca testele la care se refera nu au fost facute pe lotul examinat de laboratorul ceh care a descoperit prezenta carnii de cal in chiftelele vandute de Ikea.

"Asteptam rezultatul", a adaugat el.

Dafgaard a subliniat ca a incercat in zadar sa contacteze laboratorul ceh pentru a obtine informatii complementare asupra cantitatior incriminate.

"Continuam sa efectuam teste suplimentare", a continuat furnizorul suedez.

Marti dimineata, Ikea a retras chiftelele din raioanele magazinului si din meniul restaurantului in 24 tari, in mare parte europene (inclusiv Romania), insa si din Thailanda, Hong Kong si Republica Dominicana.

Dupa Nestle saptamana trecuta, Ikea este a doua mare companie cunoscuta care a fost atinsa de scandalul european al carnii de cal vandute drept carne de vita.