Ministrul Apararii, Mircea Dusa, deputat PSD de Harghita, a criticat, marti, in termeni duri, afirmatiile primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a afirmat ca ''aceia care traiesc din impozitele secuilor trebuie sa stie limba maghiara'', si a spus ca un asemenea discurs se putea auzi ''doar pe vremea lui Hitler'', transmite Agerpres.

Mircea DusaFoto: Agerpres

''Este o obraznicie fara margini a primarului din Miercurea Ciuc. Nu este posibil ca un asemenea discurs sa fie adus in dezbaterea publica, un discurs care mi se pare ca se auzea doar pe vremea lui Hitler. De altfel, primarul din Miercurea Ciuc, folosind asemenea invective la adresa romanilor, dar si a maghiarilor din Harghita, deopotriva, nu face altceva decat sa ii invrajbeasca unii impotriva celorlati'', a afirmat ministrul, intr-o declaratie de presa.

Avand in vedere ca Raduly Robert nu se afla la prima iesire de acest gen, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ar trebui sa se autosesizeze iar primarul din Miercurea Ciuc ar trebui sa primeasca o sanctiune mult mai dura, nu doar o amenda contraventionala, care este contestata, considera Dusa.

Ministrul a spus ca va veni in zilele urmatoare la Miercurea Ciuc, pentru a se convinge daca mai are dreptul sa vorbeasca limba romana.

''Voi veni la Miercurea Ciuc zilele urmatoare, sa vad daca mai am dreptul sa mai vorbesc limba romana in Miercurea Ciuc, sau poate ca sa ajung acolo am nevoie de pasaport. Noroc ca am un pasaport diplomatic. Imi aduc aminte ca astfel de gesturi au mai existat atunci cand o persoana, careia nu vreau sa-i rostesc numele pentru ca este neimportanta, interzicea ca Eminescu si subsemnatul sa avem acces in Miercurea Ciuc'', a spus Dusa.

El a facut apel la primarul din Miercurea Ciuc sa se ocupe de problemele administrative ale municipiului si sa nu mai aiba astfel de discursuri publice.

''Intr-o lume normala si intr-o Romanie a anului 2013 nu cred ca pot fi folosite asemenea discursuri si cu calmul si responsabilitatea necesara fac apel la primarul din Miercurea Ciuc sa isi vada de problemele administrative ale municipiului si sa nu mai comita astfel de gesturi'', a conchis Mircea Dusa.

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat luni seara, la ceremonia de inaltare pe catarg a unui steag secuiesc, in centrul orasului, ca limba maghiara trebuie sa fie obligatorie pentru toti cei care traiesc in zona, inclusiv pentru corespondentii de stiri.

''Ziua de azi este importanta pentru noi (...) este ziua in care trebuie sa spunem clar ca cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativa, ci obligatorie. Incepand de la prefect, corespondentii televiziunilor si ai radiourilor romanesti, toata lumea care traieste din impozite, din impozitele secuilor, trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna'', a declarat Raduly Robert.

Recent, Raduly Robert a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cu suma de 600 lei intrucat ca a impus cunoasterea limbii maghiare pentru ocuparea unui post de arhitect-sef al orasului. Aceeasi sanctiune a fost aplicata si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru ca pentru ca a aprobat aceste conditii de concurs.