Sase senatori ai actualei puteri si de la minoritati au initiat o propunere legislativa prin care Registrul Comertului (RC) ar urma sa treaca din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), condusa de Mihail Vlasov, scrie Romania Libera, in editia electronica.

Miza acestui proiect legislativ, noteaza Romania Libera, este de 60 de milioane de euro - taxe platite anual de firme si care ar ajunge astfel in conturile CCIR.

Mihail Vlasov este "prieten apropiat" cu Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, care ar trebui sa aprobe cedarea ONRC, noteaza cotidianul citat. Ministerul Justitiei a refuzat sa raspunda daca sustine sau nu cedarea Registrului Comertului catre CCIR.

Proiectul a fost depus in data de 21 februarie de Alina Gorghiu, deputat PNL; Florin Iordache, deputat PSD; Klarik Laszlo-Attila - senator UDMR; Grosaru Mircea - deputat RO.AS.IT (minoritati); Marko Attila-Gabor - deputat UDMR; Vainer Aurel - deputat FCER (minoritati).

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, la B1 TV, ca o astfel de initiativa ar fi impotriva obligatiilor asumate de Romania in Uniunea Europeana.

"In niciun stat membru din UE Registrul Comertului nu se afla la o organizatie privata. In doua tari e la Camera de Comert, dar acolo Camera este institutie publica", a subliniat ea, avertizand ca o astfel de decizie ar risca sa declanseze "imediat" o procedura de infringement impotriva Romaniei.

O tentativa similara de preluare a Registrului Comertului, tot in urma unei initiative parlamentare, a avut loc si in 2009. Aceasta a esuat atunci in urma unei decizii potrivnice a Curtii Constitutionale.