Chiftelute care urmau sa fie vandute in restaurantele magazinelor Ikea din Cehia contineau si carne de cal, scrie BBC News.

Dupa analizarea compozitiei chiftelutelor, inspectorii sanitari au descoperit ca aceste produse, etichetate ca fiind facute din vita si porc, contineau si carne de cal.

Scandalul carnii de cal a inceput saptamana trecuta cu produse congelate si burgeri si s-a raspandit din Marea Britanie si Irlanda de-a lungul intregii Europe.

Aproximativ 760kg de chitelute au fost interceptate si retrase de la vanzare in Cehia, au declarat oficiali citati de Associated Press.

Carne de cal a fost descoperita si in burgerii de vita importati din Polonia, a precizat Administratia Veterinara din Cehia.

UPDATE Ikea a anuntat ca va retrage de la vanzare acest produs in 14 tari europene, dupa rezultatele testelor efectuate in Cehia.

"Luam foarte in serios aceasta afacere si retragem de la vanzare pachetele de un kilogram de chiftelute congelate in Slovacia, Cehia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Cipru, Grecia si Irlanda", precum si in Suedia, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului, Ylva Magnusson.

UPDATE 1 IKEA a retras temporar de la vanzare chiftelutele din magazinul din Bucuresti

IKEA a retras temporar de la vanzare chiftelutele din magazinul din Bucuresti, pentru verificarea suplimentara, dupa ce autoritatile din Cehia au gasit urme de carne de cal intr-un lot de chiftelute comercializate de producatorul de mobila, determinand compania sa opreasca vanzarea produselor in mai multe tari europene.

Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru global. Totusi, noi am decis scoaterea temporara a chiftelutelor de la vanzarea din magazinul din Baneasa pentru verificarea suplimentara ", a declarat Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania, citat de Mediafax.

Astfel, IKEA a dispus verificarea suplimentara a chiftelutelor vandute la restaurantul din cadrul magazinului din Bucuresti.

"Am decis verificarea suplimentara a chiftelutelor in Romania", a mai spus reprezentantul IKEA.