Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a exprimat dezamagirea fata de protestul care a avut loc pe 20 februarie la Muzeul Taranului Roman, cand proiectia filmului "The kids are all right", din cadrul evenimentului Luna LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), a fost intrerupta de cativa zeci de activisti nationalisti care au intrat in sala unde se difuza filmul, au cantat imnul national si apoi cantece bisericesti, insotite de remarci homofobe.

Flashmob la Muzeul Taranului RomanFoto: ASUR

Ambasada precizeaza ca filmul a fost proiectat in baza unui acord intre Muzeu si ONG-ul Accept si afirma ca fortele de ordine nu au reusit sa aiba "un rol mai activ", pentru a putea sa se continue proiectia.

Comunicatul Ambasadei SUA:

Ambasada SUA la Bucuresti este foarte dezamagita de protestul care a avut loc in seara de 20 februarie la Muzeul Taranului Roman si a impiedicat proiectia unui film furnizat de Ambasada pentru sarbatorirea lunii istoriei comunitatii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT).

ONG-ul Accept si Muzeul Taranului Roman au avut un acord pentru proiectia acestui film castigator a numeroase premii internationale in cadrul cinematografului muzeului.

Suntem ingrijorati mai ales de faptul ca protestul parea sa fi fost organizat sau cel putin tolerat de catre un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, intrucat acesta i-a insotit pe protestatari si nu le-a descurajat actiunile.

Protestatarii au creat o atmosfera foarte intimidanta pentru persoanele care venisera sa vada filmul iar discursul lor intolerant a creat o atmosfera care ar fi putut duce la confruntari violente. Desi prezenta fortelor de ordine ne-a linistit, din nefericire, acestia nu au reusit sa aiba un rol mai activ, ceea ce ar fi facut posibila continuarea vizionarii filmului conform programului.

Intoleranta si ura sunt inacceptabile si nu ar trebui trecute cu vederea, mai ales intr-o institutie publica, deschisa tuturor cetatenilor.

Asa cum a spus presedintele Obama, "intelegem ca drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului". Raportul anual al Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului include o sectiune referitoare la modul in care sunt tratati membrii comunitatii LGBT in fiecare tara, iar Ambasada sustine membrii comunitatii LGBT din SUA si de peste hotare.

Amintim ca proiectia filmului "The kids are all right", din cadrul evenimentului Luna LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), de la Muzeul Taranului Roman (MTR) a fost intrerupta miercuri seara de un grup de activisti nationalisti care au intrat in sala unde se difuza filmul, in jurul orei 19:00. Grupul de cateva zeci de persoane a cantat imnul national si apoi cantece bisericesti, insotite de remarci homofobe.

Vineri a avut loc si un flash-mob la Muzeul Taranului Roman, organizat de un grup de persoane care au sprijinit manifestarile comunitatii LGBT.