Asociatia "Community Links" a lansat astazi o noua etapa a proiectului "Lider Ovidiu", care le ofera studentilor economisti stagii de internship in mari companii din Romania, precum si intalniri inspirationale cu lideri din mediul de afaceri, care le pot servi tinerilor drept modele.

PrezidiuFoto: Community Links

Proiectul ii ajuta astfel pe studenti sa completeze in mod pragmatic cunostintele dobandite pe bancile facultatii, in conditiile in care competitia pe piata muncii este acerba, iar cerintele sunt tot mai mari. In multe state din lume, internshipul este un instrument esential in formarea profesionala a tinerilor, marile universitati adoptandu-l ca atare in curricula academica.

"Prima etapa in procesul de maturizare a unui tanar este aceea de a fi capabil sa decizi ce-ti place, ce-ti doresti, succesul e posibil numai in felul acesta, pornind de la tinta pe care ti-ai propus-o. De aceea, proiectul <> pune la dispozitia studentilor optiuni variate, decizia le apartine si acesta este primul castig pentru ca ei decid! Motivatia devine definitorie si aceasta il determina pe student sa finalizeze un stagiu de trei luni, mai lung decat o practica obligatorie", a declarat Corina Vintan, Fondator si Presedinte al Asociatiei "Community Links" la conferinta care a avut loc la ASE si la care au participat, in calitate de speakeri, Anca Bidian, CEO KIWI Finance, Andrei Ionescu, Director Regional de Marketing la Barilla Foods si Sorin Tranca, Fondator si Director de Creatie la Friends Advertising.

Sorin Tranca

Sorin Tranca

Foto: Community Links

Invitatii le-au impartasit studentilor secretele profesionale si i-au sfatuit sa nu rateze nicio oportunitate extra-curriculara de a-si completa studiile pentru ca doar asa pot fi competitivi.

"Daca imi spuneti concret ce face scoala pentru un om astazi, va pot deslusi un pic si eu pretentiile unui antreprenor azi. Eu am stima pentru scoala, nu sunt dintre cei ce neaga nevoia de scoala, insa intre scoala de azi si ce au nevoie companiile e o distanta de cel putin 10 ani. Copiii trebuie sa inteleaga aceasta situatie si mi-ar placea sa nu ajunga sa conteste actul educatiei, ci sa incerce sa-l suplineasca prin efort individual. Marturisesc ca este foarte importanta curiozitatea de a afla despre lucruri", a observat Sorin Tranca.

Publicitarul a salutat rolul mentorului in slefuirea unui tanar si i-a sfatuit pe tinerii care nu si-au gasit inca "vocea" sa caute una deja formata, de la care sa ia insa doar "partea ragusita, care exprima experienta".

"Poate am elaborat prea mult, asa ca mai dau un mic exemplu: daca sunteti actori, valoarea profesorului/ mentorului (sa zicem Robert Redford) nu sta in a va forma ca pe urmatorul Robert Redford, pentru ca unul singur e originalul, ci in a intelege cum sa nu faci lucrurile care il limiteaza pe Robert Redford", a mai spus, sugestiv, Sorin Tranca.

Anca Bidian, care conduce de peste zece ani compania de brokeraj pe care a infiintat-o, le-a vorbit studentilor despre cat de important este experienta acumulata inca din timpul studiilor, aratand in acest sens ca internship-ul a devenit obligatoriu in multe economii avansate.

Anca Bidian

Anca Bidian

Foto: Community Links

"In opinia mea scoala a fost suficienta doar inainte de 1990, cand locul de munca era si obligatoriu si asigurat. Economia de piata functioneaza insa dupa alte reguli, iar experienta, in primul rand in munca si apoi intr-o meserie devine mai mult decat o necesitate. Internshipul a devenit de multa vreme obligatoriu in multe economii avansate si face parte din curricula, tocmai pentru ca scoala singura in forma ei clasica nu poate asigura cuplarea la dinamica si mediul economic. Este ca si cum ai invata o limba straina fara sa o vorbesti.

Ca o concluzie, produsul succesului este alcatuit din trei ingrediente principale: stiu, pot si vreau. Nu uitati, insa, atitudinea! Fiti autentici!", a spus Anca Bidian.

La cei 30 de ani, Adrian Ionescu, Director Regional de Marketing la Barilla Foods, s-a reintors cu emotie in facultatea pe care a absolvit-o pentru a le vorbi colegilor mai tineri despre beneficiile relatiilor de mentorat.

Adrian Ionescu

Adrian Ionescu

Foto: Community Links

"Cresterea nivelul de salarizare, capacitatea de promovare si gradul de implicare reprezinta doar cateva dintre avantajele, atat obiective cat si subiective, ce pot surveni ca urmare a unei relatii de mentorat. De asemenea, tinand cont si de aspectul psihologic, tinerii angajati care beneficiaza de un mentor pot deveni mai capabili sa gestioneze stresul si cerintele postului, ceea ce poate duce la adoptarea unei atitudini pozitive fata de organizatie si la cresterea satisfactiei jobului.

Desigur, factorul calitativ aferent unei astfel de relatii este foarte important, asadar tinerii care inteleg importanta mentoratului ar trebui sa fie constienti de abilitatile necesare unui mentor iar, la randul lor, organizatiile sa constientizeze avantajele unei astfel de orientari si sa incerce sa stimuleze si sa formeze mentori de calitate, ca parte a strategiei si in mod natural, a culturii lor organizationale. Sfatul meu este sa va informati, fie pe baza cursurilor sau a altor activitati extra-scolare. Spiritul creativ este, de asemenea, esential", a spus Ionescu.

"Lider Ovidiu", proiect derulat de Asociatia "Community Links" in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti si Asociatia Studentilor Economisti din Romania (ASER), a fost lansat in luna mai 2012 cu scopul de a le oferi tinerilor o sansa reala de a-si completa in mod practic studiile din facultate.

Pentru inscrieri la stagiile de internship care se vor derula in perioada 1 martie - 1 iunie 2013 precum si pentru a afla detalii despre programul "Lider Ovidiu", studentii pot accesa pagina de web a Asociatiei "Community Links", www.communitylinks.ro.