Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului vor reluarea demersurilor legale pentru obtinerea si administrarea mostenirii Fundatiei Gojdu, fundatie care ar trebui sa se ocupe exclusiv de educatia tinerilor "distinsi la invatatura si lipsiti de mijloace materiale", scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Clujului transmis, miercuri, dupa sedinta de marti a Sinodului Mitropolitan, Fundatia Gojdu ar trebui sa se ocupe exclusiv de educatia si formarea tinerilor "distinsi la invatatura si lipsiti de mijloace materiale suficiente".

"Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului isi exprima dorinta ca, impreuna cu ierarhii din Mitropoliile Ardealului si Banatului, sa fie reluate public demersurile legale pentru obtinerea si administrarea mostenirii Gojdu, destinata exclusiv educatiei si formarii tinerilor distinsi la invatatura si lipsiti de mijloace materiale suficiente", se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, reprezentantii Sinodului Mitropoliei Cluj au decis, totodata, in sedinta de marti, infiintarea Asociatiei Tineretului Crestin Ortodox, "in contextul in care spectrul descurajant al unei lumi tot mai indiferente la dimensiunea spirituala a vietii se face simtit si in spatiul public romanesc".

"Membrii Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, isi exprima grija si preocuparea pastorala pentru soarta si educatia tinerilor agresati tot mai mult de tentatia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament. In acest sens, singurele autoritati capabile sa ofere o buna educatie tinerilor si o sansa societatii de maine sunt familia, scoala si Biserica", se mai arata in comunicat.

Asociatia va avea filiale la nivelul tuturor protopopiatelor si parohiilor din cele trei eparhii, ale Clujului, Maramuresului si Salajului.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului s-a intrunit, marti, in sedinta de lucru, la resedinta mitropolitana din Cluj-Napoca, sub presedintia IPS Mitropolit Andrei.

In decembrie, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va analiza situatia bunurilor Gojdu de la Budapesta si va solicita implicarea fie a Parlamentului, daca poate fi formata o comisie de ancheta, fie a Corpului de Control sau a altor institutii ale statului.

El a sustinut declaratia in contextul prezentarii unui material in care se sustinea ca prin ordonanta de urgenta promovata in 2005 de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu si adoptata de Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, privind infiintarea Fundatiei Romano-Ungare "Gojdu" cu sediul la Budapesta, s-a consfintit renuntarea de catre statul roman a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

Senatul Romaniei a respins, la inceputul lunii martie 2008, Ordonanta de urgenta pentru ratificarea Acordului prin care era infiintata Fundatia Publica Romano-Ungara "Gojdu", cu sediul la Budapesta, al carei patrimoniu ar fi urmat sa includa mostenirea lui Emanuil Gojdu. Actul normativ fusese respins si de Camera Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a semnat, la mijlocul lunii martie 2008, decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 183/2005 pentru ratificarea Acordului privind infiintarea Fundatiei "Gojdu".

Acordul, semnat la Bucuresti, la 20 octombrie 2005, intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei, prevedea infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu", cu sediul la Budapesta, a carei infiintare si functionare ar fi trebuit sa se faca potrivit legislatiei maghiare.

Potrivit textului acordului, fundatia ar fi avut ca scop cinstirea memoriei lui Emanuil Gojdu si sprijinirea cooperarii intre cele doua tari, urmand sa acorde burse, sa se ocupe de organizarea de expozitii, de programe stiintifice si conferinte si sa sprijine functionarea muzeului si a bibliotecii "Emanuil Gojdu".

Conform intelegerii intre statul roman si cel maghiar, patrimoniul fundatiei urma sa fie alcatuit din mostenirea Gojdu, la care sa se adauge, anual, o contributie de cate 200.000 de euro din partea Romaniei si Ungariei.

Executivul mentiona, sub semnatura premierului Calin Popescu Tariceanu, ca, astfel, erau "armonizate prevederile testamentare ale marelui mecena Emanuil Gojdu cu realitatile contemporane si cu dorinta impartasita a celor doua guverne ca demersul sa fie unul comun romano-ungar, similar reconcilierii franco-germane".

Guvernul ungar si-a exprimat dezamagirea fata de hotararea Senatului roman de respingere a Ordonantei de urgenta pentru ratificarea Acordului care prevedea infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu".