Ministerul Justitiei va declansa o noua procedura de selectie a candidatilor pentru functiile de procuror general si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce presedintele Traian Basescu a respins, la jumatatea lunii ianuarie, primele propuneri facute de ministrul Mona Pivniceru, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie.

Mona Pivniceru i-a invitat pe procurorii care detin functii de conducere sa-i comunice, "pana la data de 25 februarie 2013, ora 10,00, numele a 1 - 3 procurori care ar putea candida, in opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre functiile de conducere mentionate".

Aceasta invitatie a fost adresata prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorilor sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, procurorilor sefi ai serviciilor teritoriale ale DNA si DIICOT si vine dupa ce unul dintre motivele invocate de Traian Basescu pentru respingerea primelor doua propuneri a fost "lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei".

Dupa primirea propunerilor, Mona Pivniceru "va purta discutii cu fiecare dintre procurorii nominalizati, pentru a-i determina sa se inscrie in procedura de selectie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Ministerul precizeaza ca este necesara si inceperea procedurii pentru ocuparea functiei de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in conditiile in care mandatul lui Codrut Olaru expira in 25 martie 2013.

"In perioada ce precede declansarea procedurii ministrul justitiei intentioneaza sa poarte o serie de discutii cu procurorii, pentru a determina inscrierea in procedura de selectie a unor magistrati cu inalta calificare profesionala si care prezinta garantii de integritate", potrivit sursei citate.

Mona Pivniceru a mai anuntat o data, in 22 ianuarie, declansarea incepand cu "saptamana viitoare" a procedurilor de selectie a candidatilor pentru functiile de procuror general si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Presedintele Traian Basescu a respins, in 18 ianuarie, propunerile privind numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Tiberiu Nitu, si, respectiv, de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Ioan Irimie, propuneri facute de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

"Motivatia principala care a stat la baza deciziei domnului presedinte Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se inscrie la procesul de selectie", se arata atunci intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Domnul presedinte Traian Basescu atentioneaza ca pentru a accepta, in viitor, propunerile facute de ministrul Justitiei este necesara revizuirea totala a procedurii de selectie a procurorilor care urmeaza a-i fi propusi pentru functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si in Directia Nationala Anticoruptie", se arata in finalul comunicatului

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerile Ministrului Justitiei pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al DNA. Vicepresedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a anuntat ca "sectia de procurori a avizat negativ ambele propuneri, cu 5 voturi impotriva si unul pentru", votul "pentru" apartinand ministrului Justitiei, Mona Pivniceru. Tiberiu Nitu a fost propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, iar Ioan Irimie pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Avizul CSM era unul consultativ, iar decizia finala ii apartine sefului statului. Potrivit legii, presedintele Romaniei numeste procurorul general si seful DNA, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.