Doi deputati PNL din Botosani, Costel Soptica si Verginel Gireada, ultimul fiind condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, si-au angajat unul altuia copiii la birourile de parlamentar "pentru a nu fi acuzati de conflict de interese de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI)", scrie Monitorul de Botosani. Contactati de HotNews.ro, cei doi deputati s-au aparat spunand ca nu incalca nici o lege si ca nu vad o problema morala in faptul ca si-au angajat unul altuia copiii la birourile parlamentare.

Verginel Gireada si Costel SopticaFoto: Colaj foto

"Pentru a nu fi acuzati de conflict de interese de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI), deputatul Verginel Gireada si colegul sau de partid si de la Camera Deputatilor, Costel Soptica, si-au angajat unul altuia copiii", scrie publicatia locala Monitorul de Botosani.

"Astfel, daca la cabinetul din Botosani al deputatului Costel Soptica lucreaza ca si consilier Andreea Gireada, fiica deputatului Verginel Gireada (...), la cabinetul demnitarului Verginel Gireada a fost angajat ca si consilier pe relatii publice fiul colegului de partid, Razvan Soptica (...)", mai scrie publicatia locala.

Verginel Gireada: "Nu incercam sa ocolim nici o prevedere. Eu imi aleg consilier pe cine vreau"

Contactati de HotNews.ro si intrebati de ce si-au angajat unul altuia copii, cei doi deputati au explicat ca nu considera ca prin actiunile lor au incearcat sa ocoleasca prevederi legale.

"Da, si ce e rau in asta? Nu incercam sa ocolim nici o prevedere. Eu am cabinet parlamentar si pot alege ce consilieri doresc", a declarat deputatul PNL Verginel Gireada.

Verginel Gireada

Verginel Gireada

Foto: Monitorul de Botosani

"Baiatul pe care l-am ales, baiatul colegului Costel Soptica, este un copil foarte bun, este student, este un profesionist si chiar am nevoie de el la cabinet. L-am avut si in campania electorala si tocmai de aceea l-am luat la cabinetul meu.

Cine vrea sa bata campii, ii las sa-i bata. Aici nu imi alege mie cine pe cine imi iau eu consilier. Aici imi aleg eu, e dreptul meu legal sa-mi aleg pe cine vreau consilier", a mai declarat Gireada.

"Nu ma intereseaza ce spune lumea. Pe mine ma intereseaza ce fac eu ca om si ce fac eu pentru oameni. Eu ca om politic, si ca parlamentar, nu-mi doresc altceva decat sa-mi pastrez verticalitatea si sa fac ceva pentru oameni. In privinta consilierilor este dreptul meu sa mi-i aleg. Daca crede cineva ca imi poate impune cineva niste consilieri, se inseala", a mai declarat deputatul liberal din Botosani.

Verginel Gireada, deputat ales in Botosani si intrat in atentia presei pentru ca a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, a mai declarat ca nu s-a inteles cu colegul sau Costel Soptica pentru a-si angaja reciproc copiii la cabinetele de parlamentar.

"Nu ne-am vorbit. La PNL, la Botosani, copiii fac parte din Tineretul Liberal, sunt membri de partid activi. Sunt implicati pentru ca si-au dorit. Nu poti sa-i impui unui copil sa participe daca nu-i place. Fiecare isi alege ce vrea sa faca in viata", a mai declarat Gireada pentru HotNews.ro.

Costel Soptica: "Baiatul meu isi doreste si el experienta in politica. Il voi sfatui sa isi doneze indemnizatia"

Celalalt deputat PNL de Botosani, Costel Soptica, a explicat pentru HotNews.ro ca "situatia nu trebuie privita asa, trebuie sa discutam mai in ansamblu".

Costel Soptica

Costel Soptica

Foto: Camera Deputatilor

"Eu la mine in cabinet am cinci angajati. Nu trebuie privit strict ca lucreaza Gireada sau Soptica sau alt nume. Eu n-am angajat rude, iar decizia fiului meu de a se angaja a fost a sa. El a fost coordonatorul call-center-ului in campanie, a muncit luni si luni de zile si isi doreste pe viitor sa aiba si el o experienta in domeniu", a spus Soptica.

Deputatul mai spune, totusi, ca isi va sfatui baiatul sa renunte la indemnizatia sa de conslier la cabinet parlamentar, sa faca voluntariat.

"Cand ma voi intalni cu el, la sugestia presei locale, ii voi sugera sa isi doneze indemnizatia de consilier, sa faca un voluntariat. Nu ne dorim nici o secunda sa facem prejudicii bugetului de stat. E doar pentru experienta mai multa si pentru portofoliu. Nu mi-am pus niciodata problema ca as vrea sa obtin foloase necuvenite sau... Nici vorba de asa ceva", a mai declarat Costel Soptica.

Angajarea rudelor la cabinetul de parlamentar - o situatie de conflict de interese sesizata constant de catre ANI

In cazul parlamentarilor, in legislatura 2008-2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI), potrivit presedintelui Horia Georgescu, a constatat ca nu mai putin de 15 parlamentari au incalcat prevederile Legii 161/2003 si a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire de acestia a infractiunii de conflict de interese.

Dosarele trimise in intanta de catre ANI se afla in diferite stadii procesuale, in cazul unora fiind date decizii de confirmare a conflictului de interese, in timp ce in alte dosare conflictul de interese a fost infirmat de catre instanta de judecata.

Printre numele de parlamentari acuzati de conflict de interese in legislatura trecuta pentru ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare se numara, printre altii, Oana Mizil (PSD), Sonia-Maria Draghici (PSD), Ioan CIndrea (PSD), Marian Neacsu (PSD), Florin Costin Paslaru (PSD), Vasile Gliga (PSD), Mihai Radan (Minoritati), Stelica Iacob Strugaru (PDL), Andras-Levente Mat (UDMR), Karoly Kerekes (UDMR), Csilla Maria Peto (UDMR), Arpad Pal (UDMR).