Premierul Victor Ponta a declarat marti, in deschiderea sedintei de Guvern, ca pensiile speciale nu vor fi recalculate. "Nu ne apucam sa rasturanam iarasi tot sistemul, unde sunt cazuri punctuale cu greseli, acolo sigur ca vor fi constatari si vor fi rezolvate". Seful Executivului a adaugat ca nu ministrii sunt cei care calculeaza pensii, ci persoanele cu atributii legale, iar in cazul in care se vinovatii sunt gasiti, ei vor fi raspunde.

"Vreau sa inchidem situatiia asta cu pensiile si vreau sa o auda toata lumea de la mine: nu se recalculeaza pensii", a declarat Ponta.

"La momentul la care s-a aplicat legea privind pensiile, in special in zona militara, dar nu numai, ci si la celelate pensii speciale, au existat probleme in modul de calculare. Daca exista ceva la Parchet, trebuie sa stim daca e cineva vinovat si va fi tras la raspundere. Vorbim de cei care au calculat, [...] nu ministrii calculeza, nici fostul, nici actualul ministru nu calculeaza pensii, ci cei care au in atributii legale", a adaugat premierul

Potrivit premierului, "daca vine Curtea de Conturi si spune ca ceva s-a calculat gresit, sau Avocatul Poporului, trebuie sa tratam foarte in serios problema. O sa vedem care sunt constatarile autoriitatile in drept si dupa aceea vom lua decizii".

"E vorba de 160 de mii de oameni care au muncit pentru tara asta care au in mod corect pensii pentru tara asta si nu vreau sa existe un motiv de panica sau de neliniste in ceea ce ii priveste. In cazuri punctuale in care s-au facut greseli, pe acelea le indreptam, dar nu vreau sa apara o noua problema uriasa care sa starnesca a panica in randul tuturor.Nu ne apucam sa rasturnam iarasi tot sistemul, unde sunt cazuri punctuale cu greseli, acolo sigur ca vor fi constatari si vor fi rezolvate", sustine premierul.

Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri anormale, existand informatii conform carora in special in zona militara nu au existat adeverinte, a declarat luni seara premierul Victor Ponta. "Asta este o alta bomba atomica. Am informatii despre faptul ca la pensiile speciale - armata, politie - la calcule au fost niste lucruri anormale, in special in zona militara, din cate am inteles, nu prea erau adeverintele, pentru ca militarii nu au, ca noi, cartea de munca incheiata sau deschisa", a spus Ponta la Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, ca, in opinia sa, trebuie gasita o alta solutie legislativa in ceea ce priveste calcularea pensiilor militare, el aratand ca nu este vina celor carora li s-a calculat in plus si ca daca cei de la stat au gresit, calculand in plus, atunci sa plateasca ei.

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a declarat, marti, ca au audit facut in mandatul sau a aratat ca recalcularea pensiilor militare s-a facut neprofesionist, cu mari greseli, iar statul trebuie sa plateasca 200.000 de lei in plus, institutiile abilitate urmand sa stabileasca vinovatii, anunta Mediafax.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu a anuntat in 14 februarie ca pensiile militarilor vor fi recalculate deoarece s-au constatat greseli la stabilirea cuantumului prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.