Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a declarat, marti, ca au audit facut in mandatul sau a aratat ca recalcularea pensiilor militare s-a facut neprofesionist, cu mari greseli, iar statul trebuie sa plateasca 200.000 de lei in plus, institutiile abilitate urmand sa stabileasca vinovatii, anunta Mediafax.

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus niste realitati in sistem absolut anacronice, subofiterii aveau pensii mai mari decat generalii, ori asa ceva nu se intampla in nicio armata. In urma procesului de auditare a reiesit faptul ca s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greseli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie sa plateasca o suma care excede 200.000 de lei in plus. Pe de alta parte, tot in urma procesului de auditare a rezultat faptul ca vreo cateva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat inchis in baza legii, indeplinindu-se termenul", a declarat Dobritoiu.

El a adaugat ca "acestea sunt indicii serioase ca acolo s-a intamplat ceva neplacut, avand in vedere faptul ca a fost o decizie politica pentru finalizarea acestui proces intr-un termen foarte scurt".

"Preocuparea noastra in momentul in care am vazut dimensiunea lipsei de profesionalism in solutionarea acestui proces si a impactului deosebit de mare pe care il are pe buget... am constatat ca bugetul de achizitii al Ministerului Apararii se indreapta catre alte zone, ceea ce a generat si genereaza serioase lacune privind cresterea capacitatii operationale a fortelor noastre armate in calitate de aliat", a mai spus fostul ministru al Apararii.

Intrebat cine sunt vinovatii, senatorul PNL a raspuns: "Vinovatii vor fi stabiliti de catre organele indrituite ale statului, ale acestui stat de drept".

El a precizat insa ca aceste nereguli s-au intamplat in timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN.

Dobritoiu a spus, raspunzand unei intrebari, ca nu are informatii ca s-ar fi inceput cercetari ale parchetului impotriva lui Gabriel Oprea.

Intrebat daca el a sesizat parchetul in privinta acestor nereguli, Dobritoiu a raspuns: "Procesul de auditare s-a incheiat cu un raport care a evidentiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a ramas definitiv dupa doua saptamani de la date emiterii lui. Termenul acesta de doua saptamani era necesar in baza legii pentru a permite institutiilor care au fost implicate in procesul de recalculare sa aduca si alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a ramas final din 27 decembrie anul trecut".

Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri normale, existand informatii conform carora in special in zona militara nu au existat adeverinte, a declarat luni seara premierul Victor Ponta.

"Asta este o alta bomba atomica. Am informatii despre faptul ca la pensiile speciale - armata, politie - la calcule au fost niste lucruri anormale, in special in zona militara, din cate am inteles, nu prea erau adeverintele, pentru ca militarii nu au, ca noi, cartea de munca incheiata sau deschisa", a spus Ponta la Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, ca, in opinia sa, trebuie gasita o alta solutie legislativa in ceea ce priveste calcularea pensiilor militare, el aratand ca nu este vina celor carora li s-a calculat in plus si ca daca cei de la stat au gresit, calculand in plus, atunci sa plateasca ei.

"Inteleg ca au fost niste probleme, m-a informat ministrul Apararii, ministrul Muncii. Trebuie sa vedem cum sa facem in asa fel incat pe de o parte sa calculam corect si pe de alta parte sa nu starnim o noua panica, adica oamenii sa creada ca le scade cineva pensia. Nu cred ca asta e ideea", a spus Ponta.

El a aratat ca este vorba despre o situatie delicata, pentru ca s-au facut erori in calcul.

"Pe de alta parte, nu poti sa vii sa spui oamenilor ca daca s-au facut erori in jos - sigur ca poti sa le maresti pensia - dar daca s-au facut erori in a calcula mai mult decat era, sa incepi sa-i spui omului acum ca de fapt ii tai din pensie... e foarte complicat", a spus Ponta.

Intrebat daca li se va taia din pensie celor care au primit mai mult, Ponta a precizat: "Parerea mea e ca trebuie sa gasim o alta solutie legislativa. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din institutiile statului si sa te duci sa te intorci iar impotriva oamenilor mi se pare anormal. Si mi se pare ca, daca a gresit statul, nu plateste omul. Daca au gresit cei de la stat, platesc cei de la stat".