Foto: Jurnalul de Bacau

Astazi are loc inmormantarea fostului primar al Bacaului in perioada 1996-2004, Dumitru Sechelariu. A intruchipat perfect imaginea baronului local din perioada tranzitiei. Insusi Ion Iliescu a ajuns sa-l acuze ca "se comporta ca un vechil". Fost sef de sala de jocuri inainte de 89, Sechelariu ajunge in primii ani dupa revolutie atotoputernic in judet sub PSD. Isi pierde influenta dupa 2004, cand partidul care l-a sustinut pierde alegerile. Petrece 45 de zile in arest preventiv, pleaca din PSD si ajunge in PNG-ul lui Gigi Becali. Profilul sau este unul dintre cele mai sugestive pentru imaginea politicianului ultrapopulist, care prospera uluitor cat ocupa o functie publica si decade imediat ce iese din gratiile puterii.

Fostul director al Teatrului si actual presedinte al Uniunii Scriitorilor din Bacau, Calistrat Costin, isi aminteste despre Dumitru Sechelariu, fost sef de sala de jocuri pe vremea lui Ceausescu: “Era foarte atent cu mine, pentru ca puteam sa-i inchid oricand sala. Imi aducea lunar cate o sticla de Havana sau mici atentii de acest gen. Odata am avut un incident cu femeia care supraveghea sala de jocuri si i-am spus aceasta lui Sechelariu. Acesta mi-a adus-o de mana in biroul meu si i-a tras cateva palme de a ametit-o”.

Foto: Jurnalul de Bacau

Revolutia il gaseste pe Sechelariu impreuna cu cativa prieteni la o masa la restaurantul Bistrita, aflat chiar vis-a-vis de Consiliul Popular. Pleaca de la masa cu prietenii, intra in cladire si ies cu totii in balcon proclamand “Victoria libertatii”. Toti, in acest moment, figureaza ca “luptatori in Revolutie”, diploma acordata de Ion Iliescu.

In 1996, Sechelariu devine primar. Isi insuseste terenuri din domeniul public (pe care ulterior le-a vandut hypermarketului Billa), ceea ce va atrage mai tarziu urmariea penala a primarului. Acorda un teren de constructie Universitatii particulare “George Bacovia”, conditionand cu acordarea unei diplome pentru asta. Conducerea institutiei de invatamant superior scrie in piatra un motto din gandirea lui Sechelariu: “Nicio placere nu costa prea mult”.

Foto: Jurnalul de Bacau

Printre altele, are visuri inimaginabile cu echipa de fotbal FCM Bacau care traieste exclusiv din bani publici: declara ca vrea sa cucereasca Cupa Campionilor Europeni in decurs de 10 ani! Astazi, echipa joaca in a divizia a treia. Amplaseaza, in orasul pe care il conducea cu o mana de fier, magazine in statiile proprii (detine reteaua locala de transport in comun), ameninta in timpul licitatiilor pe trusturile de constructii care doreau sa lucreze in Bacau – explicatia era simpla – fratele sau Sergiu, trebuia sa castige orice licitatie in constructie.

Organizeaza pe bani publici asa numitul "Bal de cristal" la care invita toti cetatenii orasului sa manance si sa bea. Este lingusit de intelectualii orasului, unul dintre ei , Ovidiu Genaru, propunand ca stadionul sa se numeasca “Dumitru Sechelariu”.

Foto: Jurnalul de Bacau

Si-a dorit ca toti cei patru copii sa ajunga sportivi celebri pentru a castiga bani – pe fiul sau l-a “vazut” pilot de Formula 1, pe fete tenisemne in circuitul mondial. Fiului i-a construit o moderna pista de karting, fetelor o academie de tenis: “Lui Dorulet am vrut sa-i iau o motocicleta Harley Davidson, insa baiatul mi-a zis ca-i este rusine sa mearga cu ea in Bacau. Mi-a placut asta”. Pokerist inversunat, pierde mai multi jucatori de fotbal si societati comerciale la masa de joc.

Desi acorda cu o generozitate mascata fonduri la nevoiasi, lupta pentru propria imbogatire. Presedintele Iliescu l-a caracterizat in doua cuvinte: "are gesturi de vechil".

Dupa pierderea alegerilor din 2004, Sechelariu intra in spirala caderii. Macinat de pierderea puterii, deziluzionat, lipsit de recunoastere publica, Sechelariu pierde treptat si bruma de recunostinta pe care o mai are in oras. Fumeaza cate cinci pachete de tigari pe zi.

Foto: Jurnalul de Bacau

Distruge celebra fabrica Letea, care avea o vechime de peste un secol si fusese in perioada interbelica o perla in economia Moldovei. Este arestat si sta in puscarie 43 de zile pentru transfer de terenuri in proprietatea sa. Refuza sa vada realitatea si incearca din nou sa revina, candidand la ultimele alegeri locale, in iunie 2012. Esec dureros. Pentru Sechelariu, totul s-a sfarsit intr-o seara de iunie a anului 2004, cand a iesit tarziu din Primarie in fluieraturile oamenilor.

Vanat de ziaristi, fratele fostului primar, Sergiu Sechelariu, a amintit, luni, despre ultimele dorinte ale raposatului: “Dumitru a dorit, pe patul de moarte sa-si ceara iertare de la trei oameni cu care a avut divergente in ultimii ani: Viorel Hrenebciuc, Gigi Becali si Romeo Stavarache. A reusit sa vorbeasca la telefon numai cu Hrebenciuc. Ne-a transmis, noua, sa le cerem iertare in numele nostru. Am reusit sa vorbim cu Becali, insa primarul Stavarache nu a dorit sa ne raspunda la telefon”.

Abatut si discret, fiul lui Sechelariu, Doru, a vorbit si el despre una din dorintele tatalui sau: “Si-a dorit foarte mult sa ajung pilot de Formula 1. O sa incerc sa-I indeplinesc visul, chiar daca e un sport foarte costisitor si e foarte greu sa strang bani”.

Sechelariu va fi inmormantat marti, in jurul orei 13.00, in Cimitirul Central al orasului, unde este cavoul de marmura neagra al familei – acum pazit de bodyguarzi. Va participa un sobor de 30 de preoti si se pare ca va fi inmormantat cu onoruri militare – Sechelariu are diploma din partea fostului presedinte Ion Iliescu pentru merite in Revolutia Romana.

Dintre persoanele mai cunoscute care si-au anuntat participarea se numara Gigi Becali si Dumitru Dragomir. Traseul urmat de cortegiul mortuar ramane inca in ceata, pentru ca se asteapta aprobare din partea Primariei Bacau.