Secretarul de stat in ministerul Transporturilor Valentin Preda a fost ridicat din fata ministerului de procurorii DNA, fiind suspectat de acte de coruptie, anunta televiziunile de stiri. Deocamdata nu exista informatii oficiale de la DNA privind faptele care i se imputa lui Preda.

Valentin Preda impreuna cu Radu MazareFoto: AGERPRES

UPDATE 23.45: Fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor Valentin Preda este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in acelasi dosar fiind pus sub acuzare si un ofiter de politie judiciara din cadrul DNA, Dan Emil Manolachi, potrivit Agerpres.

Valentin Preda este acuzat de complicitate la folosirea, in mod direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii in legatura cu fapte de coruptie si infractiunea de detinere, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.

El a parasit marti seara sediul DNA dupa 12 ore de audieri si a declarat ca este invinuit pentru detinere de documente cu caracter special.

Fata de cei doi, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea pentru 30 de zile.

UPDATE 12:15 Directia Nationala Anticoruptie a confirmat ca in prezent exista o ancheta a procurorilor DNA in care ar fi vizat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Valentin Preda, dar ca nu s-au luat pana acum masuri preventive fata de acesta.

"Confirm ca este o ancheta a procurorilor anticoruptie in care ar fi vizat Valentin Preda si ca pana in prezent nu s-a luat nicio masura preventiva fata de acesta", a declarat Gabriela Balaban, reprezentant al Biroului de presa al DNA.

Potrivit unor surse judiciare, el ar fi deja audiat de procurori la sediul parchetului, dupa ce a fost luat cu mandat de aducere. Sursele au precizat ca Valentin Preda este suspectat de posibile fapte de coruptie iar biroul sau de la minister a fost sigilat de anchetatori.

UPDATE 11:20 Valentin Preda a fost demis marti de premierul Victor Ponta, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Valentin Preda a fost consilier al primarului PSD de Constanta, Radu Mazare, si a mai ocupat pozitia de secretar de stat la Transporturi si in perioada cind ministru a fost Ludovic Orban. Mazare a militat pe linga conducerea PSD ca Preda sa primeasca un post de conducere in Ministerul Transporturilor.

De numele lui Valentin Preda se leaga una dintre mizele mari ale tandemului din fruntea PSD Constanta, Radu Mazare - Nicusor Constantinescu: controlul Portului Constanta. Ziua de Constanta relateaza ca, sub coordonarea lui Valentin Preda, Ministerul Transporturilor a trimis in noiembrie 2012 o adresa prin care Consiliul Local Constanta e intrebat daca e de acord cu preluarea a 31% din actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta. Consiliul Local majoritar USL a fost de acord, in conditiile in care in Parlament exista un proiect de lege privind preluarea unui pachet de 31% din actiunile Portului a fost initiat de patru parlamentari constanteni: senatorii Alexandru Mazare (fratele lui Radu Mazare) si Nicolae Moga si deputatii Eduard Martin si Manuela Mitrea.

Vom reveni cu amanunte