Modificari propuse pentru scolile de soferi: Camere video in masinile de scoala si posibilitatea ca adolescentii sa inceapa scoala de soferi cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 18 februarie 2013, 18:05 Actualitate | Esenţial


Scolile de soferi ar putea fi obligate sa-si doteze autovehiculele de instruire cu doua camere video care sa filmeze cursantul si intructorul, precum si traseul urmat, potrivit unui proiect de Ordin al Ministrului Transporturilor pus in dezbatere publica. Totodata, potrivit unui alt proiect normativ pus in dezbatere publica de catre Ministerul Administratiei si Internelor, adolescentii ar putea sa inceapa scoala de soferi cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani. In plus, elevii scolilor de soferi care urmaresc sa obtina permise de conducere din categoriile C si CE, care pana acum puteau fi obtinute numai incepand cu varsta de 21 de ani, pot incepe scoala de soferi la varsta de 17 ani, iar de la varsta de 18 se pot prezenta la examen si, impreuna cu un certificat de calificare profesionala eliberat de ARR pot conduce autovehicule din categoriile mentionate pana la varsta de 21 de ani, insa doar pe teritoriul Romaniei.

Masinile de scoala, dotate cu camere video

Scolile de soferi ar putea fi obligate sa isi doteze autovehiculele din instruire, cu exceptia celor pentru categoriile AM, A1, A2 si A cu aparatura de inregistrare video, potrivit unui proiect de Ordin al Ministrului Transporturilor pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei in data de 12 februarie.

Astfel, potrivit Capitolului II, Articolul 5, autovehiculele de instruire trebuie sa "fie dotate, cu exceptia vehiculelor utilizate la pregatirea practica pentru categorieiile AM, A1, A2 si A, cu un sistem  tehnic de monitorizare video si audio".

"Sistemul tehnic trebuie sa contina doua camere de luat vederi montate in interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia astfel incat sa se poata vizualiza cursantul si instructorul auto/examinatorul, si una orientata paralel cu axul drumului astfel incat sa se poata vizualiza traseul urmat de vehiculul respectiv", se arata in ptroiect.

Actul normativ stipuleaza ca informatiile inregistrate prin acest sistem tehnic se stocheaza pe suport electronic si se pastreaza de catre scolile de conducatori auto pentru o perioada de un an.


Adolescentii pot incepe scoala de soferi mai devreme de 18 ani

Intr-un alt proiect de act normativ, de data aceasta pus in dezbatere publica de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), scoala pentru soferii amatori ar putea fi inceputa de candidati cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Astfel, potrivit proiectului pentru modificarea Regulamentului de aplicare a legii care reglementeaza circulatia pe drumurile publice, supus dezbaterii publice pe site-ul MAI, persoanele care doresc sa obtina permisul de conducere se vor putea inscrie la scolile de soferi cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Permisele C si CE, obtinute mai devreme

In plus, proiectul normativ prevede posibilitatea ca elevii scolilor care urmaresc sa obtina permise de conducere din categoriile C si CE, care pana acum puteau fi obtinute numai incepand cu varsta de 21 de ani, pot incepe scoala de soferi la varsta de 17 ani, iar de la varsta de 18 se pot prezenta la examen.

Potrivit Mediafax, dupa ce promoveaza examenul, daca prezinta un certificat de calificare profesionala eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), ei primesc permisele din categoriile C si CE, insa, pana la varsta de 21 de ani nu pot conduce vehiculele care apartin acestor categorii decat pe teritoriul Romaniei.

Astfel, potrivit textului proiectului normativ:

"Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice si persoanele care nu au implinit varsta minima prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
 • a) cu cel mult de 3 luni inainte de implinirea varstei minime prevazute pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria din care face parte vehiculul respectiv;
 • b) cu cel mult 1 an, respectiv 4 ani, inainte de implinirea varstei minime prevazute pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoriile B si BE, respectiv C si CE, daca urmeaza cursurile unei unitati de invatamant preuniversitar autorizata/acreditata pentru calificarea profesionala de conducator auto in conditiile Metodologiei de evaluare institutionala in vederea autorizarii, acreditarii si evaluarii periodice a organizatiilor furnizoare de educatie, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.22/2007"

Proiectul aflat in dezbatere publica mai contine si norme tranzitorie cu privire la situatia candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere din categoria AM.

Astfel, aceia care fac dovada faptului ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013, se pot prezenta direct la examen, fara sa fie obligati sa urmeze cursurile unei scoli de soferi.

Proiectul aduce modificari si pentru persoanele care s-au casatorit si trebuie sa-si schimbe permisele de conducere. Acestea vor trebui sa prezinte doar cartea de identitatea, fara ca certificatul de casatorie sa mai fie necesar.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1967 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Luni, 18 februarie 2013, 19:28)

  adrian_rolland [utilizator]

  Pentru conlocuitori analfabeti dar cu masini de BG ce conditii sunt?
 • +2 (2 voturi)    
  condus la 16 ani (Luni, 18 februarie 2013, 19:32)

  CatalinBanu [anonim]

  Ca tot vorbim de largirea drepturilor tinerilor incepand cu 16 ani. Hai sa dam drepturi treptat, astfel incat fiecare tanar sa asimileze aceste drepturi/repsonsabilitati la adevarata lor importanta.

  De exemplu, hai sa ii lasam sa faca scoala de soferi si sa conduca incepand de la 16 ani. Cu urmatoarele restrictii
  - pana la 18 ani vor da un examen in fiecare an. Cel de dupa 18 ani fiind cel care ii va da permisul standard
  - nu vor avea voie sa conduca decat in prezenta unui parinte cu permis valabil si nesuspendat.

  2 ani de condus langa parinte inseamna mai mult decat un examen si 30 de ore de scoala. Niciun parinte nu va lasa copilul beat la volan sau daca nu are incredere in condusul lui.
 • +1 (1 vot)    
  ALTA PAGINA DE ISTORIE (Luni, 18 februarie 2013, 21:38)

  fosta zoezoe [utilizator]

  cu harburile si ulitele Romaniei,asta da decizie , pazea ieoropo ca venim ! Cred dragi tineri ca resimtiti deja ca aveti un sens in viata !
 • +2 (2 voturi)    
  Ponta (Marţi, 19 februarie 2013, 0:51)

  I [utilizator]

  Ponta e bun la dat legi dar uita sa dea si normele de aplicare. Din 19 ianuarie a lasat 300 000 de mopedisti pe jos. Ce conteaza ca oamenii aia trebuie sa mearga la lucru. Ponta e ocupat cu altele, el nu merge la lucru cu moped-ul.

  Sa traiti cum ati votat!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by