SRI dezaproba incercarile de atragere in polemici cu substrat politic sau in polemici publice care au ca scop interese partizane, a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava, sambata pentru Agerpres. Sava a subliniat ca SRI are o pozitie de neutralitate si echidistanta politica. Declaratiile reprezentantului SRI sunt facute dupa ce de mai multi politicieni si oameni de afaceri precum fostul ofiter de securitate Ioan Niculae, senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu, patronul postului Romania TV Sebastian Ghita si altii au facut, in spatiul public, mai multe afirmatii care vizau serviciile de informatii din Romania.

"Se induc tot felul de teme false si acuzatii care sunt lipsite de substanta si nici macar nu beneficiaza de credibilitate avand in vedere persoanele de la care provin. Aceste mesaje sunt reluate periodic in incercarea de a atrage SRI in polemici publice care au ca scop interese partizane", a declarat Sorin Sava pentru Agerpres.

Purtatorul de cuvant al SRI arata ca este regretabil ca sunt aduse acuze la adresa Serviciului, in special de catre persoane care sunt implicate in dosare penale la care SRI si-a adus contributia in conformitate cu atributiile legale.

"Nu numai faptul ca SRI are misiunea de a proteja interesele de securitate ale Romaniei si de securitate economica, ci are obligatia sa faca acest lucru si, tocmai de aceea, de a informa decidentii legali care trebuie sa ia masuri in consecinta, deoarece SRI nu are atributii pe linia aplicarii legii. Profesionalismul SRI a fost dovedit prin calitatea informatiilor in raport cu diversele situatii care au fost neconforme economic si tocmai acest fapt deranjeaza de multe ori si apar acuzatii de la oameni de afaceri care ei insisi au prejudiciat economia", a afirmat Sava.

Reprezentantul SRI a dezmintit ca ar exista ofiteri ai SRI care ar avea calitatea de parlamentari, cat si de magistrati, deoarece acestea sunt calitati incompatibile cu statutul de cadru de angajat al SRI, in conformitate cu regulamentele si legile militare si cu statutul magistratilor si ca "SRI respecta cu strictete cadrul legal si o astfel de practica este in afara legii si nu poate fi utilizata. La nivelul SRI exista un mecanism de verificare foarte clar care nu lasa loc la interpretari privind incompatibilitati", a precizat Sorin Sava. De altfel, presedintele Traian Basescu a facut referire, intr-un interviu acordat joi postului B1 TV, la acest aspect care nu lasa loc de interpretari.

Nu in ultimul rand, reprezentantul SRI s-a referit la acele persoane care lanseaza acuzatii si care au o problema de a intelege misiunea SRI in raport cu fosta securitate din regimul comunist, in conditiile in care chiar aceste persoane afirma ca au facut parte din fosta securitate. Sorin Sava a subliniat ca SRI isi desfasoara activitatea cu ofiteri profesionisti, devotati principiilor democratice si pregatiti in spiritul valorilor euroatlantice, Serviciul are o activitate racordata la intelligence-ul modern, fapt confirmat si de parteneriatele cu Serviciile occidentale puternice si cu traditie, precizeaza Agerpres.

Precizarile reprezentantului SRI sunt facute dupa ce mai multi politicieni si oameni de afaceri au facut, in spatiul public, mai multe afirmatii care vizau Serviciul Roman de Informatii. Astfel, omul de afaceri Ioan Niculae, fost ofiter de securitate, a declarat la Realitatea TV ca ii este ascultat telefonul din anul 1997 si ca, in Romania, "cel mai mult in ultimii 23 de ani au distrus serviciile, si nu politicul"

Senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a declarat, la Antena 3, ca deputatul PSD si patron al postului Romania TV Sebastian Ghita, membru al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI, ar fi "ofiter acoperit" ce coordoneaza activitatea de denigrare a PNL. Patronul RTV a raspuns, printr-o declaratie de presa transmisa luni postului B1 TV, ca atacul senatorului PNL "la adresa serviciilor de informatii romanesti este de factura sovietica." Deputatul PSD mai arata ca atacul lui Stanescu a aparut intr-o perioada in care atat trustul lui Dan Voiculescu, cat si fostul ofiter al securitatii Ioan Nicolae ataca serviciile de informatii din Romania.

Solicitat sa comenteze declaratia facuta de catre deputatul Sebastian Ghita potrivit careia un trust de presa ar influenta serviciile romane de informatii, directorul SRI George Maior a precizat ca nu vrea sa comenteze declaratii legate de activitatile trusturilor de presa. Dupa audierile din Comisia parlamentara de control a activitatii Serviciului din 12 februarie, Maior a mai declarat ca "nu exista nici o incompatibilitate legata de activitatea Serviciului in raport cu membrii Parlamentului sau cu cealalta zona importanta a unei puteri din stat, ma refer la puterea judecatoreasca. Acest lucru este o declaratie ferma a conducerii Serviciului, pe care am facut-o in cadrul Comisiei, raspunzand unor intrebari punctuale legate de anumite discutii care au avut loc in mass-media sau afirmatii ale unor politicieni, afirmatii pe care le consider fie interesate, fie gratuite, fie emise in necunostinta de cauza."