Uniunea Europeana a aprobat vineri planul de lupta impotriva crizei carnii de cal, care prevede o serie de teste ADN asupra preparatelor care ar fi trebuit sa contina carne de vita, scrie AFP.

"Carnea de cal: statele membre au aprobat planul Comisiei pentru a detecta fraudele in comercializarea produselor alimentare", a anuntat Comisia, intr-un comunicat, precizand ca acest plan va fi pus in aplicare "imediat" pentru o durata initiala de o luna.

Cele 27 de state membre au cazut de acord sa efectueze aproximativ 2.250 de teste pentru a se verifica daca prezinta urme de carne de cal.

Intre 10 si 150 de teste sunt prevazute in fiecare tara a UE, in functie de marimea sa, "in principal la nivelul distribuitorilor, asupra produselor alimentare destinate consumatorilor", potrivit comunicatului.

Pe de alta parte, aceste teste vor fi efectuate si asupra carnii de cal, pentru a detecta prezenta eventuala a fenilbutazonei, un anti-inflamator nociv pentru sanatatea umana. Va fi prelevat un esantion la 50 de tone de carne de cal.

Planul de actiune a fost propus miercuri de Comisia Europeana la capatul unei reuniuni de criza cu cele opt tari implicate in acest scandal, care s-a propagat in Europa dupa descoperirea, in 8 februarie, a carnii de cal stampilata drept vita in lasagna vanduta sub marca Findus in Marea Britanie.