Remus Pricopie, ministrul Educatiei, sustine ca "tine de domeniul decentei ca aceia care au creat haos in sistemul de invatamant romanesc sa se abtina de la a da indicatii". Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Remus Pricopie afirma: "Constat ca dl. Daniel Funeriu continua sa persiste in greseala si sa considere ca dialogul ministerului cu parintii reprezinta o pierdere de vreme".

Comunicatul ministrului Educatiei, Remus Pricopie, vine dupa ce fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat pentru HotNews.ro ca "optiunile majore" din planurile cadru pentru invatamantul primar puse in dezbatere de Minister "sunt corecte" si "sunt schimbari de bun augur". "Este continuarea efortului curricular inceput in 2011 si concretizat prin noul curriculum de clasa pregatitoare", a afirmat consilierul prezidential, precizand ca "este esential ca dezbaterea publica sa se axeze pe modul in care vrem sa arate copiii nostri. Adica, in termeni tehnici, sa finalizam un cadru de referinta al secolului XXI".

Potrivit lui Funeriu, "planurile cadru si programele trebuie decise de experti in baza deciziei societatii asupra cadrului de referinta". Fostul ministru al Educatiei a adaugat: "mai trag atentia asupra urgentei aprobarii curriculumului de clasa I care stiu ca era finalizat cand am plecat din Minister. E important ca elevii care termina clasa pregatitoare in acest an sa continue in clasa I cu un curriculum nou si adaptat lor".

Comunicatul integral al ministrului Educatiei, Remus Pricopie:

"Avand in vedere ca in spatiul public continua sa fie transmise informatii false in legatura cu organizarea clasei pregatitoare si ca persoane direct responsabile pentru modul defectuos in care a fost implementata aceasta masura insista sa propage dezastrul creat, Ministerul Educatiei Nationale face urmatoarele precizari:

Pentru anul scolar 2013-2014, dorim organizarea clasei pregatitoare intr-un mod mult mai flexibil, fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum. Se evita astfel greselile facute in trecut, atunci cand nu s-a tinut cont de conditiile specifice fiecarei comunitati, de infrastructura disponibila si, poate cel mai important, de punctul de vedere al parintilor

'Constat ca dl. Daniel Funeriu continua sa persiste in greseala si sa considere ca dialogul ministerului cu parintii reprezinta o pierdere de vreme. Este aceeasi atitudine aroganta pe care PDL a afisat-o atunci cand a fost la guvernare, o atitudine bazata pe ignorarea dialogului social, pe transformarea profesorilor, a elevilor si a parintilor in simple date statistice si pe impunerea unor masuri neadaptate conditiilor din teren si nevoilor reale ale elevilor', sustine ministrul Remus Pricopie.

Intentia Ministerul Educatiei Nationale este aceea de a nu bulversa sistemul educational de acum, astfel incat parintii sa aiba o imagine clara a ceea ce presupune clasa pregatitoare. De asemenea, ministerul este interesat de existenta logisticii necesare, astfel incat procesul educational sa se desfasoare cat mai bine. Cum gradul de dotare al gradinitelor si scolilor din tara este diferit si nu toate unitatile, fie ele scoli sau gradinite, pot oferi cele mai bune conditii pentru derularea clasei pregatitoare, solutia flexibilizarii corespunde cel mai bine obiectivului de a avea un proces educational eficient. Ea raspunde in egala masura nevoilor parintilor, care pot avea un cuvant de spus in privinta educatiei copiilor lor.

'Tine de domeniul decentei ca aceia care au creat haos in sistemul de invatamant romanesc sa se abtina de la a da indicatii. Metoda pumnului in gura folosita de guvernarea PDL pentru a luat decizii cu impact asupra viitorului copiilor nostri a fost inlocuita cu cea a dialogului si a consultarii. Legitimitatea deciziilor care au la baza acest mecanism asigura stabilitate sistemului de invatamant si permite iesirea din cercul vicios al schimbarilor lipsite de orice viziune si de abordare strategica', a declarat Remus Pricopie".

Citeste si: