UPDATE 13:05 Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si Papa Benedict al XVI-lea s-a incheiat, transmite Agerpres. La finalul intrevederii, presedintele Traian Basescu i-a oferit Suveranului Pontif Tetraevangheliarul, mentionand atunci cand a prezentat darul ca este o carte foarte importanta pentru Ortodoxie si ca a fost realizata sub supravegherea Bisericii Ortodoxe Romane. Suveranul Pontif i-a multumit pentru cadou si i-a spus sefului de stat roman ca el are un cadou ceva mai mic - o medalie aniversara a pontificatului sau.

Suveranul Pontif a rasfoit cateva file din Tetraevangheliar dupa care a afirmat ca este "extraordinar", informeaza agentia de presa citata.

Inainte de schimbul de cadouri, presedintele Traian Basescu i-a prezentat-o Papei pe sotia sa, Maria, precum si restul delegatiei oficiale care il insoteste in vizita la Vatican.

Presedintele Traian Basescu si sotia sa vor depune un buchet de flori si vor pastra un moment de reculegere la mormantul Papei Ioan Paul al II-lea, dupa care vor participa la receptia oferita de Ambasada Romaniei la Vatican.

UPDATE 12:20 Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si Papa Benedict al XVI-lea a inceput, seful statului roman fiind intampinat vineri de Suveranul Pontif in Sala Del Tronetto. Convorbirile dintre cei doi au loc in biblioteca privata, informeaza Agerpres.

Presedintele Traian Basescu i-a multumit Suveranului Pontif ca a acceptat vizita sa la Vatican si a mentionat, la inceputul intrevederii, ca s-au mai vazut o data in 2008.

Traian Basescu ii va oferi Papei Benedict al XVI-lea o editie recenta a Tetraevangheliarului a carei valoare estimata este de 2.500 de euro.

UPDATE 10:30 Agerpres informeaza ca presedintele Traian Basescu a ajuns la Roma, urmand sa fie intampinat la Cetatea Vaticanului de Papa Benedict al XVI-lea. Presedintele Traian Basescu este insotit de sotia sa, Maria. Din delegatia oficiala fac parte consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, Iulian Fota, Bogdan Dragoi si purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

Potrivit programului vizitei anuntat de Presedintie, Basescu va ajunge la ora 12.00 a Romaniei la Vatican, urmand sa fie intampinat de Suveranul Pontif in Sala Tronetto, dupa care cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete in Biblioteca privata a Papei, unde vor face si o fotografie oficiala, informeaza Mediafax.

Traian Basescu si presedintele Guatemalei sunt ultimii sefi de stat care vor avea o intalnire oficiala cu Papa Benedict al XVI-lea pana pe 28 februarie, data cand acesta se va retrage din pontificat, dupa cum a anuntat la inceputul acestei saptamani.

Presedintele va avea convorbiri si cu secretarul de stat al Sfantului Scaun, cardinalul Tarcisio Bertone, dupa care va depune un buchet de flori si va pastra un moment de reculegere, alaturi de sotia sa Maria Basescu, la mormantul Papei Ioan Paul al II-lea din Basilica San Pietro, ulterior participand si la o receptie oferita cu prilejul acestei vizite de Ambasada Romaniei la Vatican.

De la ora 17.30, Basescu va avea o intalnire cu membrii comunitatii romanesti din Italia.

Presedintele va face si o vizita de stat la Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta. El va fi primit in Villa Magistrale de la Roma de catre Marele Maestru, Principele Fra' Matthew Festing, dupa care cei doi vor participa la o ceremonie si un dineu oficial dedicate aniversarii a 80 de ani de la stabilirea de relatii bilaterale oficiale intre Romania si Ordinul Suveran Militar Ospitalier.

Cu ocazia acestei aniversari, presedintele Traian Basescu a decorat joi mai multe personalitati ale Ordinului Suveran Militar Ospitalier, la propunerea lui Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorului Romaniei pe langa Sfantul Scaun si Ordinul Suveran.

Potrivit decretului de decorare, acestea au fost conferite "in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea legaturilor cu tara noastra si sustinerea activitatii Serviciului de Ajutor Maltez in Romania".

Astfel, Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Mare Cruce a fost conferit lui Franz A. Reichsgraf von Hartig, ambasador al Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania, Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Mare Ofiter lui Fra' John Dunlap, Fra' Duncan Gallie, Fra Emmanuel Rousseau, Gian Luigi Magliocco, Antonio Sanchez-Corea, Winfried Graf Henckel von Donnersmarck, membri ai Consiliului Suveran, dar si lui Fra' John Critien, administrator al Tezaurului comun.

De asemenea, Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Comandor a fost conferit de presedintele Basescu contesei Isabella Salburg, sef de Cabinet al Marelui Cancelar, doamnei Daniela Bonucci, sef al Departamentului Afaceri Interne, lui Leonardo Marra, sef al Serviciului Protocol, baronului Eugenio Ajroldi di Robbiate, director al Biroului Comunicare.

Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Ofiter a fost conferit Antonellei Di Donato Liberati, responsabil pentru relatia cu Romania.