Pensiile militarilor vor fi recalculate deoarece s-au constatat greseli la stabilirea cuantumului prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a declarat joi, pentru agentia Agerpres, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu.

"Am inteles ca s-a creat o confuzie in urma emisiunii tv de aseara in care am vorbit despre pensiile militarilor si am spus ca acele pensii care au fost calculate gresit se vor recalcula (...) Nu am spus ca luam toate pensiile din Romania si le recalculam", a precizat ministrul Muncii.

In continuare, Mariana Campeanu s-a referit la prevederile articolului 107 din Legea nr. 263/2010, potrivit caruia "in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire".

"Acesta este un principiu de baza al Legii pensiilor. Pensiile se recalculeaza daca o persoana aduce un stagiu in plus sau daca se constata o greseala. Tinand cont de faptul ca foarte multi militari sunt nemultumiti si au facut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instantelor se afla peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate sa se recalculeze", a subliniat ministrul Muncii care a adaugat ca nu este nevoie ca pensionarii militari sa faca o revenire cu privire la cuantumul stabilit.

Mariana Campeanu a afirmat, miercuri seara, la un post privat de televiziune, ca la Ministerul Apararii se lucreaza la o propunere legislativa care ar trebui sa corecteze actuala situatie.

"In legatura cu pensiile militarilor trebuie sa spun ca, la Ministerul Apararii Nationale si probabil si la celelalte structuri, se lucreaza la revenirea la o lege care sa-i priveasca direct. O sa ne vina si noua (la Ministerul Muncii - n.r.) pentru analiza si pentru a pune in practica acest lucru. Este foarte greu acum celor sa spui celor care au acum 9.000 de lei pensie ca o sa le scazi pensia si celor carora printr-o nedreptate li s-a scazut pensia sa le adaugi. Este foarte greu de facut acest lucru", a afirmat ministrul Muncii.

Potrivit unui raport special al Avocatului Poporului referitor la consecintele eliminarii pensiilor de serviciu, 'in privinta modului de calcul, in cazul pensiilor militare s-a aplicat, prin asimilarea fortata a acestora cu pensiile de tip contributiv, un algoritm diferit de calcul care in 80% din cazuri a condus la pensii recalculate in cuantum superior pensiilor de serviciu, in timp ce celelalte categorii de pensii de serviciu s-au diminuat cu procente intre 20-90%'.

Ministrul Muncii a anuntat ca, la inceputul saptamanii viitoare, va merge la Comisia de munca din Camera Deputatilor, impreuna cu Avocatul Poporului, pentru a discutat aceste aspecte legate de pensiile de serviciu.