Seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, Benedek Istvan, afirma ca sapte-opt citostatice de baza pentru leucemie, dar si altele folosite la transplant "lipsesc cu desavarsire" de la unitatea medicala.

Seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din Targu Mures, Benedek Istvan, a declarat, joi, ca, desi Guvernul a alocat o suma mare pentru achizitionarea de medicamente, in prezent sapte-opt citostatice de baza pentru leucemie, dar si altele folosite la transplant "lipsesc cu desavarsire" de la unitatea medicala, iar problema va fi semnalata de specialistii clinicii la Congresul International de Transplant care va avea loc la Londra in aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, daca se poate", transmite Mediafax.

"Lipsesc acele medicamente care ar fi absolut necesare. Am incercat sa aducem medicamente din afara tarii, dar nu merge. Guvernul a alocat o suma mare pentru achizitionarea de medicamente, dar si la ora actuala lipsesc o serie de medicamente absolut necesare pentru tratamentul acestor bolnavi, pe care nu ii tii in viata, ci poti sa-i vindeci. Sa fie clar treaba asta pentru toata lumea, daca ai la dispozitie conditii si medicamente poti sa-l vindeci, altfel il pierzi pe bolnav. Sunt o serie de medicamente, sunt vreo sapte-opt citostatice de baza - Endoxanul, Bleomicina si altele care lipsesc cu desavarsire si bolnavii incearca prin rude sa faca rost din tarile vecine. La transplant lipsesc Melphalanul si BCNU, un alt un citostatic absolut necesar, dar care trebuie sa-l procure apartinatorii", a declarat Benedek.

El a adaugat ca centrul pe care il conduce semneaza pentru plecarea pacientilor in strainatate, unde tratamentul costa de cateva ori mai mult ca in Romania.

Potrivit datelor oferite de Benedek, la clinica vin, anual, aproximativ de 2.000 de persoane pentru consultatii, in timp ce aproximativ 800 se interneaza "de zi" si 1.200 pentru tratament. De-a lungul timpului, aici au fost vindecati de leucemie peste 40 de oameni.

El a precizat ca, in prezent, aici lucreaza trei medici specialisti si tot atatia rezidenti si ca ar fi nevoie de o dublare a numarului acestora.

Potrivit lui Benedek, o alta necesitate se refera la activitatea de transplant, mai exact la un registru national pentru transplant, in care sa se regaseasca posibili donatori cu histocompatibilitate facuta, pentru a putea primi celula stem si de la alte persoane in afara rudelor.