Mai multe carcase provenind de la abatoare din Marea Britanie si continand urme de fenilbutazona, un anti-inflamator interzis in alimentatie, au fost trimise in Franta si ar putea sa fi intrat in lantul alimentar, au anuntat joi autoritatile britanice, citate de AFP.

Ministrul Agriculturii, David Heath, a afirmat in fata deputatilor ca Agentia de Securitate Alimentara (Food Standards Agency, FSA) ar fi descoperit expedierea in Franta a trei carcase care contineau urme din acest medicament, dar FSA a corectat aceasta cifra, vorbind despre sase carcase.

Descoperirea rezulta din analizele efectuate asupra a 206 de carcase de cai sacrificati in Marea Britanie.

"Opt s-au dovedit pozitive", a precizat David Heath, si "trei dintre aceste carcase ar fi putut intra in lantul alimentar in Franta".

In schimb, acest analgezic utilizat pentru cai, dar care interzis in alimentatie, nu a fost detectat in produsele marca Findus testate in Marea Britanie, si care au declansat scandalul european al carnii de cal.

Animalele tratate cu fenilbutazona nu sunt autorizate sa intre in lantul alimentar. Dar, potrivit ministrului britanic al Sanatatii, carnea care continea acest produs "prezenta un risc foarte scazut pentru sanatatea umana".

"La acest nivel, o persoana ar trebui sa manance 500 - 600 de hamburgeri pe zi, formati 100% din carne de cal, pentru a se apropia de doza zilnica limita pentru om", potrivit sursei citate.