Intr-un mesaj adresat natiunii, seful Executivului, care e si presedinte al Partidului Liberal Democrat, a afirmat ca actualul acord duce la "mafiotizarea" tarii si impiedica aplicarea programului de guvernare. Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a initiat discutii separate cu liderii politici de la Chisinau, in contextul crizei din Alianta pentru Integrare Europeana, transmite Agerpres.

Presedintele s-a intalnit cu liderul Partidul Democrat, Marian Lupu, si cu premierul Vlad Filat. Partidul Liberal, cea de-a treia componenta a Aliantei, a anuntat ca isi va preciza pozitia privind situatia politica intr-o conferinta de presa.

In acelasi timp, Partidul Comunistilor saluta, intr-o declaratie pentru presa, "destramarea" Aliantei pentru Integrare Europeana si cere decriminalizarea Republicii Moldova si crearea conditiilor pentru functionarea institutiilor democratice.

Alianta pentru Integrare Europeana, de centru dreapta, a fost constituita din trei partide la 30 decembrie 2010, fiind precedata de o coalitie cu aceeasi denumire formata in august 2009. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a renuntat, miercuri, la Acordul de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE).

"PLDM declara iesirea din acordul de constituire a AIE incepand cu ora 14.00, a acestei zile. Concomitent, PLDM se declara atasat programului de guvernare si continua sustinerea politica a guvernului, avand ca scop principal integrarea europeana", a declarat Vlad Filat, intr-o conferinta de presa.

Potrivit premierului, din cauza partajarii excesive a functiilor intre cele trei partide componente ale Aliantei, dar si din cauza imixtiunii directe a unor reprezentanti ai coalitiei in activitatea institutiilor statului, reformele stagneaza, ceea ce pericliteaza parcursul european al Republicii Moldova.