Simularile examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala "nu au fost organizate corect" "pentru ca gradul de dificultate a subiectelor a fost foarte diferit de la un judet la altul", sustine Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit acestuia, reprezentantii Ministerului Educatiei ar trebui sa conceapa subiecte unice la nivel national pentru simularea din martie, "asa cum se intampla la examenele nationale, nu sa lase inspectoratele sa faca subiecte diferite la nivelul fiecarui judet".

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a declarat ca simularile la examenele nationale nu arata realitatea, pentru ca gradul de dificultate a subiectelor a fost foarte diferit de la un judet la altul. "La aceste simulari, fiecare catedra trebuia lasata sa isi faca singura subiectele, pentru ca stia cata materie a fost parcursa si astfel elevii nu ar fi fost pusi in situatia sa rezolve o problema care nu a fost discutata la clasa. Ritmul parcurgerii materiei este diferit de la o scoala la alta in aceasta perioada", sustine Simion Hancescu, potrivit comunicatului remis HotNews.ro.

FSLI precizeaza ca reprezentantii Ministerului Educatiei ar trebui, pentru simularea din martie, sa conceapa subiecte unice la nivel national, asa cum se intampla la examenele nationale, nu sa lase inspectoratele sa faca subiecte diferite la nivelul fiecarui judet. "Simularea trebuie sa fie unitara. Asa cum subiectele la BAC sunt unice, asa trebuie sa fie si simularea", informeaza federatia.

Presedintele FSLI sustine ca "inspectoratele pot da dovada de exces de zel si pot concepe astfel subiecte mai dificile, pentru a arata ce nu stiu elevii. Dar trebuie sa aratam ce stiu elevii, nu ce nu stiu. Rezultatele aceastei proceduri a Ministerului nu reflecta realitatea si ii descurajeaza si pe elevi si pe profesori".

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret": Rezultatele simularilor scot in evidenta problemele cu care se confrunta sistemul educational

Rezultatele la simularile de la examenele nationale scot in evidenta problemele cu care se confrunta sistemul educational, sustine Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret". Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia arata ca "la ora actuala putem discuta de doua probleme diferite. La prima vedere putem vorbi de interesul pentru scoala al copiilor, care a scazut ingrijorator in conditiile in care pe toate canalele se promoveaza nonvaloarea, iar tot mai multi elevi nu mai sunt atrasi de actul educational. Pe de alta parte, ne confruntam si cu probleme interioare de sistem".

"Aceste simulari, oricat ar dori cadrele didactice, nu pot fi concludente. In primul rand, fiecare cadru didactic are propria planificare a lectiilor si de aici pot aparea discrepante intre notele elevilor din acelasi judet. In al doilea rand, Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa se decida in privinta nivelului mediu de informatii pe care trebuie sa il stie elevul la finalul unui ciclu scolar, asfel incat subiectele la simulari si la examenele nationale sa tina cont de acest lucru", este de parere FSE "Spiru Haret".

Federatia anunta ca "a cerut deja Ministerului Educatiei Nationale ca pentru urmatoarele simulari si examene nationale sa se stabileasca clar gradul de dificultate al subiectelor, astfel incat sa fie in concordanta cu realitatea de la clasa".

"De asemenea, reprezentantii MEN trebuie sa inteleaga ca exista o relatie direct proportionala intre finantarea de baza a invatamantului si rezultatele elevilor. Nu pot cere calitate daca nu ofera fonduri pentru a sustine performanta", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Rezultatele simularilor in Bucuresti

Elevii din Bucuresti au sustinut pe 30 ianuarie simularea probei de Limba si Literatura Romana, atat pentru Bacalaureat, cat si pentru Evaluarea Nationala. Pe 1 februarie 2013 s-a desfasurat simularea probei de Matematica, urmand ca pe 22 aprilie 2013 sa aiba loc simularea probelor de Informatica si Chimie.

Rezultatele simularii examenului de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale arata ca 84.5% dintre elevii participanti au promovat. La Matematica, promovabilitatea a fost de 34,36%. Potrivit datelor publicate de Inspectoratul scolar Bucuresti, 70 de elevi au luat nota 10 la simularea de la Limba romana si 21 de elevi au luat 10 la Matematica.

In ce priveste Simularea examenelor de Bacalaureat, promovabilitatea la Limba si literatura romana este de 59,09%, iar la Matematica - 23,83%. La aceste probe 27 de liceeni au luat note de 10 la Limba romana si 8 au luat note de 10 la Matematica.

Descarca de aici Rezultatele simularilor din Bucuresti

Descarca de mai jos Subiectele si Baremele de la Simularile din Bucuresti

Evaluarea Nationala - Simulare Bucuresti:

Subiect Limba si literatura romana

Barem Limba si literatura romana

Subiect Matematica

Barem Matematica

Bacalaureat - Simulare Bucuresti:

Subiect Matematica - pentru Matematica-Informatica

Barem Matematica

Subiect Matematica - pentru Stiinte ale Naturii

Barem Matematica

Subiect Matematica - Pedagogic

Barem Matematica

Subiect Matematica - Tehnologic

Barem Matematica

Subiect Limba si literatura romana - profil Umanist

Barem Limba si literatura romana

Subiect Limba si literatura romana - profil Real

Barem Limba si literatura romana

Simularile examenelor din cadrul Evaluarii Nationale si Bacalaureatului sunt descentralizate, potrivit Mediafax. Fiecare inspectorat scolar isi stabileste propriul calendar si propria metodologie, acestea urmand sa aiba loc pana la sfarsitul lunii aprilie.

Olt: Promovabilitate de 30,25% la simularea Bacalaureatului

In judetul Olt au avut loc simulari ale examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala in saptamana 10-14 decembrie. Promovabilitatea simularii la BAC este de 30,25%, iar la simularea Evaluarii Nationale 38,68% dintre elevii care au sustinut testele au luat note peste 5. Prezenta la simulari a fost de peste 90%. Anul trecut, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului in judetul Olt a fost de 31,28%, iar in 2011 promovabilitatea a fost de 54,26% - dar atunci au lipsit camerele de supraveghere video din salile de examinare.

Dambovita: Promovabilitate de 41% la simularea Bacalaureatului

In Dambovita, promovabilitatea la nivelul intregului judet a fost de 41% la simularea Bacalaureatului. La Limba Romana promovabilitatea a fost de 47,21%. Anul trecut, promovabilitatea la Bacalaureat in judetul Dambovita a fost de 39,38%. La simularea pentru Evaluarea Nationala, note de peste 5 au obtinut 64,30% dintre elevii prezenti la Limba Romana si 31,43% la Matematica.

Braila: Promovabilitate de 49,79% la Matematica si 76,70% la Limba Romana la simularea Evaluarii Nationale

In judetul Braila a fost organizata o sesiune de simulare a examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala in perioada 28 noiembrie - 13 decembrie. La simularea Evaluarii Nationale 49,79% dintre elevi au obtinut note mai mari sau egale cu 5 la Matematica si 76,70% la Limba Romana. La simularea Bacalaureatului, elevii au sustinut teste la patru discipline. La Matematica au obtinut note de peste 5 - 34,42%, la Limba Romana - 74,74%, la Biologie - 46,69% si la Fizica - 34,42%.

Cluj: Promovabilitate de 43% la simularea Bacalaureatului

In judetul Cluj, elevii de clasa a XII-a au sustinut simularea examenului de Bacalaureat in perioada 3 - 6 decembrie 2012. Promovabilitatea a fost de 43%, scrie portalul Stiridecluj.ro. Valentin Cuibus, inspectorul scolar general al judetului Cluj, a declarat publicatiei citate ca la simulare s-au inscris 5.764 de elevi, dintre care au fost prezenti 4.926. Simularea Evaluarii Nationale s-a desfasurat in perioada 26-28 noiembrie, in judetul Cluj. Media rezultatelor la nivelul judetului este de 5,28: in mediul urban media rezultatelor a fost 5,80, iar in cel rural - 4,10, scrie Monitorul de Cluj.

Citeste si: