Candidata partidului Independent in Eastleigh, Marea Britanie, si-a cerut scuze pentru declaratiile cu privire la inclinatia naturala a imigrantilor romani catre infractionalitate, relateaza The Times, preluat de Mediafax.

Diane James, membra a UK Independence Party (UKIP) a solicitat oprirea completa a migratiei, argumentand in cadrul lansarii campaniei sale electorale ca exista o problema cu "criminalitatea asociata cu romanii" si a sugerat ca zonele cu un numar mare de imigranti romani au rate ale criminalitatii ridicate.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, a condamnat aceste declaratii ca "extremiste" si a avertizat ca "o astfel de retorica este periculoasa si poate duce la un comportament rasist".

Intrebata despre cele mai importante probleme ale campaniei UKIP, Diane James a declarat ca "imigratia este problema majora pe care celelalte partide nu vor sa o abordeze deoarece se bazeaza foarte mult pe migratia nereglementata".

Indemnata sa argumenteze, ea a declarat ca "deoarece in ultimii ani imigrantii s-au asezat in zone unde exista un numar mare de votanti laburisti".

"La 1 ianuarie 2014 se vor deschide portile pentru cetatenii bulgari si romani (...). Nu vorbim doar despre presiunea exercitata asupra serviciilor din cauza imigratiei ci, de asemenea, trebuie sa o spun, despre criminalitateai asociate cu romanii". Diane James afirma in continuare: "Una dintre problemele cu Olimpiada de anul trecut a fost ca politia metropolitana a trebuit sa se confrunte cu bandele criminale romanesti de hoti de buzunare".

Ulterior, James si-a cerut scuze pentru declaratiile sale, spunand ca nu a intentionat sa fie o "generalizare asupra fiecarui individ nascut cu un pasaport romanesc".

Cu toate acestea, James a declarat, in continuare, ca dovezile pe care ea le-a vazut sugereaza ca "acolo unde s-au stabilit romanii in numar mare s-a produs si o crestere a infractionalitatii".

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie a catalogat declaratiile lui James ca "agresive, grosolane si nefondate" si a insistat ca nu au existat "probleme speciale legate de criminalitate care sa implice cetateni romani in timpul Jocurilor Olimpice sau Paraolimpice".

"Ratiunea trebuie sa prevaleze si sper ca societatea britanica pe care o admir si o respect atat de mult va respinge ferm asemenea atitudini extremiste", a adaugat ambasadorul roman, citat de publicatia The Times.