Judecatoria Sectorului 4 a admis marti cererea de eliberare conditionata din inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii", anunta Agerpres. Adrian Nastase nu va fi eliberat imediat din penitenciar, deoarece decizia nu este definitiva, iar DNA a anuntat ca va ataca hotararea cu recurs.

Adrian Nastase ajunge la Judecatoria Sectorului 4Foto: Agerpres

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a declarat recurs la decizia Judecatoriei Sectorului 4, acesta urmand sa fie judecat de Tribunalul Bucuresti. Decizia Tribunalului in acest caz va fi definitiva. Pana la judecarea recursului, fostul premier ramane in detentie. Daca Tribunalul va mentine decizia Judecatoriei Sectorului 4, el va fi pus in libertate.

  • Adrian Nastase a fost condamnat definitiv si irevocabil la doi ani de inchisoare cu executare in acest dosar pe 20 iunie 2012, la aproape 5 ani de la data inceperii urmaririi penale. Mai multe detalii despre dosar aici

Procesul a inceput in jurul orei 10.00 cu o exceptie ridicata de reprezentantul DNA, care a solicitat mutarea dosarului la Judecatoria Cornetu pe motiv ca Judecatoria sectorului 4 nu ar avea competenta teritoriala, deoarece Penitenciarul Jilava nu se afla in aria teritoriala a acesteia.

Instanta a respins aceasta exceptie, iar Adrian Nastase a sustinut ca actiunea Parchetului nu are decat scopul de a sicana, fiind "construita pentru a tergiversa rezolvarea pe fond a cererii de eliberare conditionata".

Procurorul DNA a solicitat apoi instantei trimiterea de adrese catre Penitenciarul Jilava pentru a se comunica daca o carte scrisa de Adrian Nastase are un caracter stiintific si, eventual, ca specialisti de la Academia Romana sau de la Facultatea de Drept sa se pronunte pe aceasta tema. Reprezentantul DNA a pus la indoiala si perioada in care a fost scrisa lucrarea.

De asemenea, DNA considera ca este necesar sa fie analizata perioada in care Adrian Nastase a fost retinut la Penitenciarul Rahova.

In replica, Nastase s-a intrebat cum poate DNA sa se pronunte asupra caracterului stiintific al unei lucrari, subliniind ca este vorba despre o carte de drept realizata in conditiile dificile de documentare din penitenciar.

"Eu vad in aceste cereri ale Parchetului o incercare de a amana o discutie serioasa in legatura cu cererea de eliberare conditionata", a declarat fostul prim-ministru.

El a fost sustinut de avocatii sai, care au afirmat ca solicitarile DNA reprezinta o discriminare la adresa lui Nastase.

Aparatorii au aratat ca indiferent daca se ia sau nu in considerare redactarea cartii in penitenciar, oricum Adrian Nastase indeplineste pe 20 februarie perioada de eliberare conditionata, respectiv opt luni, reprezentand o treime din pedeapsa de doi ani.

Potrivit acestora, s-au achitat deja 50.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare si 38.000 de lei reprezentand confiscarea dispusa in dosarul "Trofeul Calitatii" si s-a demarat o executare voluntara a sumei de 3,3 milioane lei datorata Inspectoratului de Stat in Constructii.

Judecatoria Sectorului 4 a respins cererile Parchetului, iar reprezentantul DNA s-a referit la "atitudinea" lui Adrian Nastase fata de Justitie, exemplificand in acest sens cu editorialele publicate intr-un cotidian central, in care fostul premier ar fi pus la indoiala condamnarea sa si pe unii judecatori ai instantei supreme.

"Ma mira ca Parchetul nu a contestat si certificatul meu de nastere, am impresia ca Parchetul sugereaza crearea unei noi institutii, respectiv retinerea preventiva. Este un element de rea-credinta. Eu nu am avut in penitenciar un calculator sau un telefon. Probabil ca au fost unii care au incercat sa creeze si un astfel de incident si nu au reusit", a declarat Adrian Nastase, in ultimul cuvant in fata instantei.

Procesul s-a incheiat la ora 12.00, iar judecatorul a amanat decizia pana la ora 17.00.

Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pe 4 ianuarie in cazul lui Adrian Nastase, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa, fiind luate in calcul si activitatile desfasurate de fostul premier, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti. Astfel, cererea a ajuns in fata unui judecator.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Georgiana Gherman, preciza, pe 9 ianuarie, ca fostului premier i-au fost scazute din pedeapsa 45 de zile de detentie, potrivit reglementarilor in vigoare si in urma lucrarii redactate de Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii". El este incarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012.