Aproximativ 200 de angajati ai combinatului Oltchim au protestat, marti, in fata unitatii, iar 20 de salariati au anuntat ca au declansat greva foamei, dupa ce din cauza lipsei de materie prima a fost oprita activitatea in cele trei sectii unde productia fusese reluata in noiembrie 2012, relateaza Mediafax.

Protestul a avut loc in fata pavilionului administrativ al combinatului Oltchim, unde oamenii au scandat "Hotii", "Vrem sa muncim" si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a detensiona situatia.

Potrivit presedintelui Sindicatului "Victoria" din SC Oltchim Ramnicu Valcea, Corneliu Cernev, 20 de angajati au intrat in greva foamei, in fata sediului societatii fiind montate corturi in care stau grevistii foamei.

"Un numar de 24 de persoane si-au dat acordul astazi (marti - n.r.) ca sa intre in greva foamei. 20 au intrat deja in greva foamei, iar ceilalti patru vor intra probabil de maine (miercuri- n.r.). Oamenii nu mai cred in promisiuni. Cele trei sectii care reluasera productia si-au intrerupt activitatea din lipsa materiei prime, banii pentru capitalul de lucru nu au venit si sunt restante salariale. Situatia combinatului este grava, iar oamenii acuza ca au fost mintiti", a spus Corneliu Cernev.

Si saptamana trecuta aproximativ 500 de angajati ai Oltchim au protestat in fata pavilionului administrativ, nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe decembrie si ianuarie, ei cerand conducerii unitatii sa le prezinte planul de reorganizare, in conditiile in care combinatul a intrat in insolventa.

Administratorul judiciar Gheorghe Pipera declara atunci ca nu exista in acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie sa inteleaga "sa fie calme".

"Noi facem eforturi, am discutat sase ore la Valcea cu sindicatele, au inteles strategia noastra pe termen scurt si este o surpriza acest protest. Daca protestele continua, sansele ca Oltchim sa se poata salva sunt tot mai reduse. Nu ii ajuta cu nimic daca protesteaza. Nu se pune in acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca discutam reorganizarea societatii. Sindicatele trebuie sa inteleaga sa fie calme", afirma Gheorghe Piperea.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Guvernul a incercat anul trecut sa privatizeze Oltchim, insa licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni a esuat din cauza ca patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei, nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.