Dorina Danielescu, consiliera la Ministerul Apararii Nationale, se afla in stare de incompatibilitate, in conditiile in care exercita atat functia de procuror civil in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, detasata la Ministerul Apararii Nationale, cat si calitatea de cadru militar in activitate, afirma Agentia Nationala de Integritate.

Aceasta a fost sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, de unde a fost demisa de premierul Victor Ponta in data de 6 iunie. Dupa doua zile, ea a fost numita consilier personal al ministrului Apararii de la acea vreme, Corneliu Dobritoiu.

"In urma evaluarilor efectuate incepand cu data de 30.07.2012, s-a constatat faptul ca Dorina Danielescu se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 18 septemebrie 2012 (data la care Sectia pentru procurori din cadrul C.S.M. a hotarat respingerea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel), intrucat exercita atat functia de procuror civil in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, detasata la Ministerul Apararii Nationale, cat si calitatea de cadru militar in activitate, incalcand, astfel, dispozitiile art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si ale art. 101, alin. (1) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare", afirma ANI, intr-un comunicat de presa.

Incepand cu anul 2004, Dorina Danielescu ocupa functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

In data de 16 iulie 2012, prin ordin al Ministrului Apararii Nationale, "Dorina Danielescu a fost chemata in activitate, cu gradul de colonel, confirmata in serviciul justitie militara, specialitatea militara nr. 116 - magistratura militara, si pusa la dispozitia Sectiei Parchetelor Militare, in vederea incadrarii", precizeaza ANI, care adauga ca, "pana la data constatarii starii de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale in materie".

ANI adauga ca Sectia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de transfer de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, formulata de procurorul Dorina Danielescu.

Decizia de incompatibilitate este justificata de ANI prin art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004, unde se arata ca "functiile de judecator, procuror, magistrat - asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii".

In plus, potrivit Legii 161/2003, "functia de judecator si procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

ANI a sesizat Ministerul Apararii Nationale si Consiliul Superior al Magistraturii - Inspectia Judiciara, "in vederea luarii masurilor legale ce se impun", in conditiile in care "persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani".

"In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate".

Raportul ANI poate fi contestat in instanta in termen de 15 zile.