Directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, Florin Rotaru, a primit din partea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, medalia 'Puskin', care i-a fost inmanata luni seara de catre ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, scrie Agerpres.

'Cel mai mare dar primit in viata mea de pana acum este medalia Puskin. Nu am primit o bucurie asemanatoare din partea tarii mele si sufletul ma doare. Tara reprezinta creatia omului si toate amintirile sale legate de pamant. Inseamna legatura spirituala si emotionala cu tot ceea ce alcatuieste sufletul framantat de parinti, de casa, de copilarie, de prieteni, de intreaga experienta de viata', a spus Rotaru, la primirea distinctiei.

El a mai afirmat ca cele doua culturi, rusa si romana, au fundament comun, format din radacinile ortodoxiei si din vocatia universala.

'Domnule ambasador, as vrea sa-mi permiteti sa-mi exprim o alta durere sufleteasca, un prieten al meu si comun al multora celor dintre cei prezenti aici, este prezent cu gandul si nu poate fi prezent aici. Se numeste Adrian Nastase. Ii multumesc', a mai declarat Rotaru.

Diplomatul rus a precizat ca distinctia i-a fost acordata directorului Bibliotecii pentru 'contributia sa importanta la consolidarea prieteniei dintre Rusia si Romania, la popularizarea culturii ruse in Romania'.

'In legatura cu acest aspect, presedintele Federatiei Ruse a luat decizia cu privire la decorarea domnului Rotaru cu Medalia Puskin. In cunoastem de mult timp pe domnul Rotaru', a spus ambasadorul rus, Oleg Malghinov.

Ceremonia de decorare avut loc de Ziua Diplomatului in Rusia, sarbatoare profesionala instituita de presedintele Vladimir Putin in 2002.

'Rusia se mandreste cu diplomatii sai care au lasat urme in istorie, intre care si Antioh Cantemir, (...), fiul lui Dimitrie Cantemir - om de stat al Romaniei, Moldovei si al Rusiei. Pentru noi, Antioh Cantemir este cunoscut nu doar ca un poet talentat, ci si ca diplomat, reprezentant al Imperiului Rus la Paris, Londra si in alte capitale europene', a relatat, in context, Malghinov.

El a facut referire si la noile sarcini ale diplomatiei ruse contemporane, punctand ca indatoririle acestui domeniu s-au extins si ca tara sa promoveaza o 'politica externa independenta', orientata spre cooperare, crearea unei noi arhitecturi de securitate, pe baze egale.

'Criza economica i-a impus pe diplomati sa studieze de o maniera mai profunda tendintele vietii economice, ne-a invatat sa realizam prognoze privind dezvoltarea economica, sa contribuim la promovarea intereselor producatorilor si investitorilor rusi in strainatate', a completat Malghinov.

In opinia sa, activitatea diplomatilor ofera si masura dinamicii dezvoltarii relatiilor bilaterale.

'Depunem toate eforturile pentru imbunatatirea dialogului politic intre statele noastre, facem eforturi pe masurile noastre pentru diversificarea relatiilor economice, prin eforturi comune incercam sa eliminam toate stereotipurile si cliseele din relatiile bilaterale', a adaugat diplomatul rus.

La 10 februarie este marcata Ziua Diplomatiei Ruse - sarbatoarea profesionala a oamenilor care isi dedica viata sustinerii si promovarii intereselor internationale ale Federatiei Ruse. Cu acest prilej, Ambasada Rusiei la Bucuresti a organizat, luni, un eveniment cultural, desfasurat la Cinematograful Studio din Capitala.

Dupa acordarea medaliei lui Florin Rotaru, publicul prezent la eveniment a avut parte de deschiderea 'Serilor de film rusesc', cu proiectii de film ce poarta semnatura regizorului Aleksei Gherman, in prezenta fiului regizorului rus, la randul sau regizor.