Traian Basescu a declarat duminica, referitor la aparitia in presa americana a unui raport pe scutul antiracheta ce va fi amplasat in Europa, ca proiectul de la Deveselu continua si ca singurul risc legat de acesta este daca Romania va primi "eticheta" de "stat imprevizibil".

"Eu nu pot sa comentez aparitii in presa. Proiectul Deveselu merge inainte. Va pot spune ca exista un singur risc legat de Deveselu: daca se va constata ca Romania este un stat imprevizibil. Sper sa nu ne pricopsim cu aceasta eticheta in perioada urmatoare. Deci, in opinia mea, nu avem un astfel de risc," a declarat seful statului la finalul declaratiei de presa de la Cotroceni, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor.

Baza de la Deveselu care va adaposti elemente ale scutului antiracheta ar urma sa devina operationala din 2015, Ambasada SUA informand in decembrie despre atribuirea catre o firma romaneasca a unei licitatii pentru pregatirea facilitatilor preliminare necesare lucrarilor propriu-zise la componentele bazei, informeaza Mediafax.

De asemenea, ministrul de Externe Titus Corlatean a afirmat de mai multe ori in ianuarie ca se spera ca in perioada urmatoare sa fie organizata o ceremonie de inaugurare a lucrarilor de la Deveselu, la care sa fie si "o prezenta politica corespunzatoare" din Romania si SUA.

Studii secrete ale Departamentului Apararii pun la indoiala faptul ca sistemul de aparare antiracheta ce ar urma sa fie amplasat in Europa va putea sa protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului, a relatat Fox News.