Ministerul Agriculturii precizeaza, cu referire la originea carnii de cal ce a declansat un scandal in Marea Britanie, ca serviciile veterinare franceze au confirmat faptul ca este vorba despre doua abatoare din Romania, tara care nu este insa mentionata intr-o notificare pe acest subiect a Comisiei Europene.

Intr-un comunicat de presa remis sambata seara si citat de Mediafax, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) mai arata ca nu are "informatii cu privire la data la care a avut loc transportul si mentiunile inscrise pe eticheta, autoritatile franceze urmand sa informeze imediat ce intra in posesia datelor".

Comunicatul MADR integral pe acest subiect:

  • "Referitor la informatiile care au aparut in mass-media cu privire la comercializarea pe piata din Marea Britanie a produsului lasagna care contine carne de cal in loc de carne de vita, producatorul francez incriminand un abator din Romania pe motiv ca ar fi vandut carne de cal drept carne de vita, va precizam urmatoarele:
  • In data de 8 februarie 2013, Comisia Europeana prin Sistemul Rapid de Alerta a transmis o notificare privind suspiciunea de frauda prin substitutia carnii de vita cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit in Marea Britanie si obtinut in Luxemburg din materii prime provenite din Franta.
  • Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia prima a provenit de la Comigel Franta.
  • In momentul de fata, asa cum rezulta din notificarea Comisiei Europene, se cunoaste ca produsul a fost distribuit prin lanturi de magazine din Marea Britanie.
  • In ceea ce priveste originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la Romania, mentionand doar furnizorul de carne Comigel din Franta.
  • In cursul zilei de azi (sambata - n.r.), urmare a declaratiilor aparute in presa referitoare la originea materiei prime si in vederea unei mai bune coordonari, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franta care au confirmat faptul ca este vorba de doua unitati din Romania autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare si transare, bovine, porcine, ovine, cabaline.
  • Pana in prezent, nu avem informatii cu privire la data la care a avut loc transportul si mentiunile inscrise pe eticheta, autoritatile franceze urmand sa informeze imediat ce intra in posesia datelor.
  • Concomitent, in cursul zilei de astazi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declansata o ancheta in vederea efectuarii trasabilitatii loturilor de carne care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, si verificarii modului in care au fost respectate toate cerintele prevazute de legislatia veterinara in vigoare.
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza Sistemul Rapid de Alerta al UE a carui eficienta a fost dovedita inca o data.
  • In acelasi timp, ministrul Daniel Constantin recomanda prudenta autoritatilor statale cu privire la provenienta materiei prime pana cand acesta va fi dovedita.
  • Industria alimentara a dovedit odata cu aderarea Romaniei la UE ca s-a adaptat exigentelor cerute de piata europeana in domeniu. Ca atare, MADR si ANSVSA se vor preocupa sa identifice in cel mai scurt timp daca materia prima provine din Romania si daca legislatia a fost incalcata sanctionand astfel de practici care aduc prejudicii de imagine intregii industrii".

Ministrul Constantin, a precizat ulterior, la Antena 3, ca in urma verificarilor efectuate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), unul dintre cele doua abatoare din Romania mentionate de autoritatile franceze a fost scos de sub suspiciune, deoarece nu a exportat carne de cal. Potrivit lui Constantin, MADR va face publica si situatia celui de-al doilea, dupa verificarile de rigoare.