Romania ar fi avut nevoie de alocari de fonduri europene mai importante pe zona de dezvoltare rurala in exercitiul bugetar 2014-2020, pentru a reduce decalajele dintre satul romanesc si satele din alte tari europene si pentru a creste competitivitatea agricultorilor autohtoni, a afirmat sambata, la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, transmite Agerpres.

"As fi fost ceva mai multumit daca Romania ar fi avut un sprijin mai mare si pe zona de dezvoltare rurala, pentru ca au fost foarte importante fondurile care au fost alocate in perioada 2007-20013, s-au modernizat foarte multe exploatatii agricole, s-au cheltuit, spre deosebire de celelalte sectoare, pana in momentul de fata, peste 50% din fondurile avute la dispozitie. Deci Romania a demonstrat ca are capacitatea de a atrage fonduri europene pe dezvoltare rurala, de a face investitii si de a oferi competitivitate sectorului agricol din Romania. (...) In perioada urmatoare vom avea mai putini bani pentru a intari competitivitatea agricultorilor, fermierilor din Romania. De asemenea, pe zona de dezvoltare a mediului rural, acolo unde decalajele sunt foarte mari, cred ca am fi avut un potential mai mare de a recupera acest decalaj daca am fi pastrat alocarea propusa de Comisia Europeana", a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mentionat faptul ca Romania a obtinut pentru urmatorul exercitiu bugetar 17,5 miliarde de euro destinati platilor directe si investitiilor in agricultura si mediul rural, fata de 21 de miliarde de euro cat a fost initial propunerea Comisiei Europene si de 13,8 miliarde de euro cat a fost alocarea in perioada 2007-2013.

El a prezentat ca exemplu capitolul dezvoltare rurala, unde sumele alocate Romaniei au fost reduse cu un miliard de euro fata de exercitiul bugetar precedent.

"Daca in perioada 2007-2013 Romania a avut 8,2 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala si agricultura, deci investitii in fermele agricole si in dezvoltarea satului romanesc, rezultatul final pe care il avem pentru 2014-2020 este de 7,1 miliarde de euro. Deci o scadere de mai bine de un miliard de euro, generata de scaderile care s-au facut la nivelul tuturor statelor membre. Propunerea Comisiei Europene era aceeasi ca in aceasta perioada", a precizat Daniel Constantin.

In privinta subventiilor acordate agricultorilor, suma alocata pe hectar va creste pana in 2020 de la 119 euro la 196 de euro, desi initial acest prag ar fi trebuit sa fie atins cu doi ani mai devreme.

"Pe ansamblu, daca ne uitam la cifre, putem sa spunem ca pe acest pilon este bine, in realitate fermierii romani vor cunoaste o crestere. Daca in 2012 au primit 119 euro pe hectar contributie europeana, vor creste gradual pana in 2020 la 196 de euro. Aici intram si cu acel proces de convergenta de care s-a vorbit mult. Initial trebuia sa ajungem la 196 de euro pe hectar in anul 2018, dar procesul de convergenta s-a prelungit de la patru ani la sase ani", a explicat ministrul Agriculturii.