Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax ca este foarte dezamagit de rezultatul final al alocarii bugetare UE pentru Romania, care este prezentat sa para mai bun, dar de fapt este foarte rau fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, iar practic nu s-a obtinut niciun euro in plus fata de noiembrie.

"Sunt foarte dezamagit de rezultatul final, pe care oricum il prezentam sa para mai bun, cand de fapt este foarte rau fata de propunerea de 48 miliarde euro facuta initial de Comisia Europeana si presedintele Barroso. Romania a obtinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro fata de propunerea initiala si niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinantarilor, care de la 7% a scazut la 4%, la cofinantarea la dezvoltarea rurala, care de la 85% a scazut la 75%, si multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obtinut nimic. Practic, fata de luna noiembrie, astazi Romania nu a reusit sa obtina un euro in plus si niciun avantaj. Cred ca este o alocare nedreapta pentru Romania, nu are rost sa ne pacalim singuri", a spus Ponta pentru Mediafax.

El a explicat ca Polonia, de exemplu, care pentru exercitiul bugetar a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu fata de bugetul de 33 miliarde euro al Romaniei, a primit in plus 15%, in timp ce Romania, cu jumatate din bugetul Poloniei in intervalul mentionat, a primit in plus doar 18%.

"Oricum am vrea sa prezentam cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamagire", a afirmat Ponta, aratand ca cifrele sunt prezentate drept pozitive de catre presedintele Basescu printr-o "smecherie de PR".

Premierul a apreciat ca, prin aceasta alocare bugetara, care nu putea fi mai mica decat atat, Romania nu reuseste sa se apropie de o dezvoltare europeana, ci dimpotriva, se departeaza de aceasta tinta.

"Consider ca, din nou, am primit mai putini bani decat ar trebui, tinand cont de suprafata teritoriului si populatia Romaniei. Legenda cu presedintele Basescu mare negociator a murit astazi", a adaugat Ponta.

UPDATE: Intrebat la postul B1 TV ce anume, concret, il nemultumeste, premierul Victor Ponta a raspuns:

- "Faptul ca de la 48 de mld. de euro, cat a propus Comisia Europeana pentru Romania, am primit 39 de mld. euro.

- "Faptul ca la Agricultura, platile directe pe Pilonul 1, trebuiau in patru ani agricultorii nostri sa primeasca subventii la media europeana, or sa primeasca in sase ani".

- "Ca la dezvoltare rurala, de la 85%, avem 75%".

- "Din 1.000 de mld. euro cat a cerut Comisia, astazi s-au aprobat 960 de mld., reducere de 40 de mld. Din 40, 9 mld. sunt de la Romania. Oricum o prezinti - PR-ul spune ca sa prezinti si un esec ca o victorie - pentru Romania trebuie sa gasim in 2014-2020 din bugetul public, adica de la dvs, din taxe, din impozite, trebuie sa gasim 9 mld. euro pe care altfel puteam sa-i primim pana in luna noiembrie de la Uniunea Europeana".

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri seara, la Bruxelles, dupa incheierea Consiliului European, ca Romania a obtinut un buget de 39,887 miliarde de euro pentru exercitiul financiar 2014-2020, o crestere de 18% fata de exercitiul financiar precedent, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara.

Seful statului a anuntat totodata ca la summit s-a obtinut si o prelungire a perioadei de gratie pentru cheltuirea banilor din cadrul financiar 2014-2020, de la n+2 la n+3 ani. Mai mult, in cazul Romaniei si Slovaciei, 3 ani suplimentari s-ar acorda si pentru actualul exercitiu bugetar, decizie care, potrivit evaluarii facute de Ministerul Finantelor, previne dezangajarea a 4 miliarde euro. "Fara rezerve, imi permit sa mai adaug 4 miliarde la cele 40 care ne vin la bugetul alocat pentru exercitiul bugetar urmator", a spus Basescu.

Traian Basescu, despre afirmatiile premierului despre buget: I-am pus la dispozitie ultimul document transmis UE

Intrebat, la Bruxelles, cum comenteaza faptul ca premierul si-a exprimat dezamagirea fata de suma alocata Romaniei, presedintele Traian Basescu a precizat ca i-a transmis lui Victor Ponta ultimul document pe care l-a transmis si la UE.

"Eu i-am pus la dispozitie ultimul document pe care l-am transmis Uniunii Europene", a raspuns Basescu.

Traian Basescu: Romania a obtinut maxim din ce putea obtine. Eu, personal, sunt multumit

Presedintele Traian Basescu s-a declarat multumit de bugetul obtinut de Romania in cadrul negocierilor de la Bruxelles, el afirmand ca tara noastra a obtinut maximum din ce putea obtine.

"Eu cred ca Romania a obtinut maxim din ce putea obtine. A fost greu, dar mi-a placut. Eu, personal, sunt multumit, fata de ce se putea, sunt multumit. Cred ca si eu si cei care m-au insotit ne-am facut datoria", a spus seful statului, la finalul negocierilor din cadrul Consiliului European privind bugetul UE pentru 2014-2020.